Észak-Korea megerősítette, hogy júniusban kilőnek egy katonai felderítő műholdat

külföld
2023 május 30., 05:34

A bejelentést közlő KCNA észak-koreai állami hírügynökség a Koreai Munkapárt központi katonai bizottságának elnökhelyettesét is idézte, aki bírálta a Koreai-félszigetnél végrehajtott közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat.

A bizottság szerint az ilyen jellegű műveletek miatt rendkívül fontos, hogy Phenjan minél gyorsabban információkat szerezzen „az ellenség mozgásáról”.

A fellövés pontos időpontját nem közölték, de Phenjan korábban már jelezte a japán parti őrségnek, hogy május 31-e és június 11-e között terveznek fellőni egy műholdat, egyben felszólították az ország hatóságait, hogy alakítsanak ki erre az időre tengeri veszélyzónákat az érintett partoknál. Az erről szóló közleményben még nem említették a műhold katonai jellegét.

Napokkal ezelőtt derült ki, hogy Észak-Korea tengerpartján nagyon építenek valamit, a jelek szerint egy kémműhold kilövésére alkalmas állomást. Legalábbis egy akkori amerikai jelentés szerint, amiben azt írták, úgy tudni, hogy az észak-koreai építkezés „sürgető szintre emelkedett”, vagyis látványosan sietnek vele.

Mind Tokió, mind Szöul felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a műholddal kapcsolatos terveivel, a japán védelmi tárca pedig közölte, „minden, a szigetország területét fenyegető rakétát megsemmisítenek”.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető néhány hete személyesen is megtekintett egy felbocsátásra előkészített kémműholdat, és az űrből végzett felderítés kiemelt fontosságát hangoztatta.

A 2022 eleje óta rekordszámban, nagy hatótávolságú rakétákkal végrehajtott kísérletek azt bizonyítják, hogy Phenjan képes műholdat juttatni az űrbe, de a felderítő eszköz képességeivel kapcsolatban több kérdés is felmerült a külföldi elemzőkben. A kommunista párt központi lapjában, a Rodong Szinmunban közzétett fotókon ugyanis a műhold túlságosan kis méretűnek és elnagyoltan kivitelezettnek tűnik ahhoz, hogy Föld körüli pályáról is alkalmas legyen nagy felbontású felvételek készítésére. (MTI)