Egymás után vallottak a polgármesterek arról, hogyan kellett volna visszagurítaniuk az uniós pénzeket a Fidesz kampányába

bűnügy
2023 május 31., 16:35

Három Jász-Nagykun-Szolnok megyei polgármester is arról vallott szerdán a Fővárosi Törvényszéken, hogy a 2018-as választások előtt a térség fideszes képviselőjének emberei azzal keresték meg, gurítsanak vissza 10-20 százalékot a településnek járó uniós pénzből a kampányra.

A fideszes Boldog Istvánt és kabinetfőnökét, Fehér Petrát másik hét emberrel együtt 2020 decemberében vádolta meg az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és az uniós pályázatok befolyásolása miatt. Fehér Petra ekkoriban nemcsak a kormánypárti képviselő asszisztense volt, hanem a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnökeként is működött, és pályázatokat hagyott jóvá.

Fehér Petrával, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnökével Törökszentmiklós jövőjéről tárgyaltunk - írta szinte ugyanazt Boldog István egy évvel később, 2019. március 29-én
photo_camera Fehér Petrával, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnökével Törökszentmiklós jövőjéről tárgyaltunk - írta szinte ugyanazt Boldog István egy évvel később, 2019. március 29-én Fotó: Boldog István/Facebook

A vádirat szerint Boldog és Fehér már 2015 környékén elhatározták, hogy a vidéki településeket uniós támogatásokhoz juttató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatainál helyzetbe hozott vállalkozóktól kérnek pénzt a biztos győzelemért. Később K. Péter is csatlakozott hozzájuk, aki ezzel a vesztegetési ügy harmadrendű vádlottjává vált. Azóta K. Péter asszisztense, G. Vanda már az előkészítő ülésen elismerte, hogy kenőpénzeket vett át és továbbított.

A polgármester majdnem behányt

Tiszaföldvár polgármestere, Hegedűs István a szerdai tárgyaláson azt mondta, hogy mivel hátrányos helyzetű régiónak számítottak, tőle 2017 őszén csak 10 százalékot kértek volna Fehérék. Azt állították, ez egy központi utasítás, a pénz a Fidesznek kell a közelgő választásokra. Hegedűs ezen felháborodott, mert tudta, hogy a pályázatban nemhogy 10 százalék tartalék nincs, de egyébként is az önkormányzatnak kell kipótolnia a projekt költségeit az elszálló építőipari árak miatt. Úgy látta, a tíz százalék visszacsorgatása a minőség rovására ment volna.

K. Péterék felajánlották, hogy vannak olyan „alvó cégeik”, amiket be tudnának indítani ezekhez a projektekhez. Műszaki ellenőrt, közbeszerzési tanácsadót és kivitelező céget is vittek volna. Amikor a polgármester elhajtotta őket, figyelmeztették, hogy ennek később Tiszaföldvár fejlődése láthatja kárát, mert nem biztos, hogy támogathatóak lesznek a projektjeik. Az önkormányzat egy másik kivitelezőt választott, Hegedűs később mégis arról értesült, hogy Fehérék ettől a vállalkozótól is kértek volna 20 százalékot, de elmondása szerint elhajtotta őket.

Hegedűs a bíróságnak azt mondta, sokkolta, hogy ilyesmibe akarják belekeverni. Aztán arról is hallott, hogy a szomszédos Martfű és Cibakháza vezetőit is hasonló ajánlattal keresték meg, és őket is megviselte. A marfűi polgármester a benne kavargó érzésekről konkrétan azt mondta neki:

„Ha lett volna vödör, akkor belehánytam volna.”

A tiszaföldvári polgármester vallomása után Fehér Petra szót kért, és hazugságnak nevezte az elmondottakat. Megjegyezte, hogy szerinte azon az egyeztetésen mások is voltak, a tíz százalékot pedig Hegedűs félreérthette, legfeljebb a vállalkozó nyereségéről lehetett szó. De Hegedűs kitartott amellett, hogy a a Fidesznek kérték a tíz százalékot.

A föld és ég urai

Hasonló beszélgetésről számolt be Kazinczi István, Tiszatenyő korábbi fideszes polgármestere is. Amikor nyertek a pályázaton kerékpárútra, egy másik polgármester előre figyelmeztette, hogy ezután biztos bejelentkeznek hozzá a visszagurítandó százalékokért. Azt mondta, tőle Fehér Petra és K. Péter már húsz százalékot kért. Cserébe a közbeszerzőt és a kivitelezőt hozták volna. Bár Boldog István neve ezen a megbeszélésen sem hangzott el, de Kazinczi evidensnek tartotta, hogy az ő nevében járnak el.

Úgy írta le a fideszes képviselő 2014 utáni működését, mintha ő lenne a térség földesura, a polgármesterek pedig a vazallusai. Bár tisztában volt azzal, hogy a törvény szerint a képviselő nem szólhatna bele a pályázatokba, de szerinte a valóságban Boldognak hatalmas befolyása volt a folyamatokra. „Ők voltak ég és föld urai” - jellemezte a megyei országgyűlési képviselőit. Beszélt arról a módszerről is, hogy ha a település beszállt félmillió forinttal a KötiMente nevű propagandaújság kiadásába, azzal javíthatták a pályázati esélyeiket.

Törökszentmiklós jobbikos polgármesterét, Markót Imrét meglepte, hogy még az ellenzéki vezetőket is meg akarják sápolni húsz százalékkal a Fidesz kampányára. Amikor visszautasította őket, elmondása szerint K. Péter megjegyezte, hogy „a főnök” túlzott, amikor húsz százalékot akart kérni. Később megjegyezte, hogy Fehér és K. máskor Boldog Istvánra hivatkozott főnökként. A megbeszélésről távozó Fehér Petra megjegyezte neki, hogy ha nem tudnak megegyezni, akkor a város nem számíthat pályázati pénzekre.

A szerdai tárgyaláson Fehér azzal védekezett, hogy mivel ő korábban a törökszentmiklósi Fideszben dolgozott, 2017-re nagyon rossz viszonyban volt Markót Imrével. Ezért nem tartja életszerűnek, hogy pont tőle kért volna 20 százalékot.

Mindhárom polgármesternek volt olyan élménye, hogy Boldog István falujába, Kétpóra hívták őket a pályázatokról egyeztetni, ahol a megbeszélés előtt le kellett adniuk a telefonjukat Boldog asszisztensének. Bár ezt furcsának találták, de belementek.

A meggyanúsítása óta Völner Pál először ült vissza a Fidesz-frakcióba, éppen a korrupcióval vádolt Boldog István mellé
photo_camera A meggyanúsítása óta Völner Pál először ült vissza a Fidesz-frakcióba, éppen a korrupcióval vádolt Boldog István mellé Fotó: Bankó Gábor/444

Az évek óta húzódó per a jövő héten folytatódik. Boldog Istvánra - aki 2022-ig Völner Pál padtársa volt a parlamentben - az ügyészség 6 év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6 666 666 forint értékű vagyonelkobzást kér, valamint 5 évre eltiltanák a közügyekről.