Levették az ifjúsági részlegről a magyar író könyveit a homofób törvény miatt

belföld
2023 május 31., 05:01

A kormány által gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób törvény - ami orosz mintára összemosta a homoszexualitást és a transzneműséget a pedofil bűnelkövetőkkel - miatt levették Papp Dóra kortárs író regényeit a Libri polcairól, vélhetően azért, mert Orsi és Kriszti története a homoszexualitás „népszerűsítésének” is tűnhet, írja az Eduline az író bejegyzése alapján.

„A kiadóm kapott egy levelet a Libritől, amiben tájékoztatják őket, hogy három könyvem - Tükörlelkek 1, Tükörlelkek 2, Interferencia (Helena-trilógia 3.) - a két évvel ezelőtt hozott gyermekvédelmi jogszabálynak csúfolt valami miatt 18 éven aluliak számára nem terjeszthető” – közölte Papp Facebookon a Libri állásfoglalását, hozzátéve, hogy könyvei nyolc éve kaphatók ifjúsági irodalom kategóriában, „hogy a 14 éven felüli korosztály megtalálhassa és felfedezhesse a 16 éves Orsi és a 18 éves Kriszti párhuzamosan futó történetét”. Ez a korszak most lezárul.

Papp állítása szerint a kiadójánál az ő művein kívül egyedül Victoria Aveyard amerikai fantasy-író regényeit érinti a mostani döntés, ami furcsa, hiszen a cég számos olyan könyvet kiadott, amelynek témája érinti az LMBT-embereket. Egyelőre azt találták ki, hogy a könyv átkerül a Libriben a szórakoztató irodalom kategóriában, tehát megvásárolható marad, csak máshol kell keresni.

photo_camera Fotó: Papp Dóra/Facebook

„Viki, Martin, Jeremy, Killian - ők a karaktereim, a gyermekeim, és szeretem őket minden botlásukkal együtt. Ők nem férnek bele az állítólagos gyermekvédelmi törvénybe. Meg a nagy lófaszt, azt. Ez itt, kérem, háború, amit a magyar kiadók és szerzők ellen indítottak, így, az Ünnepi Könyvhét előtt bő egy héttel” – zárta Papp.

A Magyar Hang vette észre, hogy az írónő posztja alá kommentelt Epres-Madarász Éva szinkronszínész-író is, aki azt írta, a meleg párokat is bemutató Hullámvasút című regénye a könyvhétre meg sem jelenhetett.