A Mount Everest halálzónájából hozott le egy mászót a nepáli Gelje Serpa

sport
2023 június 01., 05:07

Saját hátán, egy hálózsákba csavarva hozott le egy halálközelben lévő maláj hegymászót a nepáli Gelje Serpa a Mount Everest halálzónájából.

A serpa éppen egy kínai ügyfelével mászott a csúcs felé május 18-án, amikor meglátta a hidegtől reszkető hegymászót. Gelje ezután meggyőzte ügyfelét, adja fel csúcstámadási tervét, hogy nekikezdhessen az életveszélyben lévő mászó mentésének. Ekkor körülbelül 8500 méteres magasságban voltak.

Gelje Serpa innen egyedül, hat óra alatt egészen 7900 méteres magasságig vitte le saját hátán a maláj mászót. Ott csatlakozott hozzá Nima Tahi Serpa, akivel közösen a 7162 méteren lévő hármas táborig szállították a mászót, akit aztán helikopter vitt az alaptáborba.

A mentésről készült videót itt lehet megnézni:

link Forrás

A 8000 méter feletti halálzónában végrehajtott sikeres mentőakciók nagyon ritkák, Gelje Serpa teljesítménye ezért is óriási bravúr. A buddhista férfi később azt mondta az akcióról, hogy egy emberélet megmentése mindig fontosabb, mint a kolostorban történő imádkozás.

Gelje serpa nem sokkal a sikeres mentés után indult el Suhajda Szilárd megkeresésére, a magyar hegymászót azonban nem találták meg.

(via Reuters)