A BL-döntő lengyel bírója felszólalt egy szélsőjobbos pártvezető rendezvényén, az UEFA vizsgálatot indított, de Marciniak maradhat

sport
2023 június 02., 15:11
photo_camera Szy Fotó: JUAN MABROMATA/AFP

Vizsgálatot indított az UEFA, de végül nem változtatták meg a Bajnokok Ligája-döntő bírójának személyét, miután arról kaptak információkat, hogy az argentin-francia világbajnoki döntőt is vezető és a jövő heti BL-döntőre is kijelölt lengyel Szymon Marciniak játékvezető e hét elején egy szélsőjobboldali pártvezető által szervezett lengyelországi rendezvényen szólalt fel.

A hétfői eseményt Slawomir Mentzen, az Új Remény párt elnöke szervezte. A gazdaságilag libertárius alapokon álló, szélsőjobboldali-populista szervezet vezetője a 2019-es EP-választások előtt egyetlen rövid mondatba sűrítette a párt öt fő követelését:

"Kiállunk a zsidók, a melegek, az abortusz, az adóztatás és az Európai Unió ellen"Innentől ez lett a párt nemhivatalos szlogenje. A lengyel rendőrség 2022 szeptemberében házkutatást tartott egy szélsőséges, Holokauszt-tagadó művekkel is foglalkozó könyvkiadónál, mert bögrékre és pólókra nyomva terjesztették a fenti szlogent. Mentzen, akinek civilben több vállalkozása is van, 2021-ben azzal volt 5 perces híresség, hogy a Black Lives Matter gúnyolására piacra dobta a White IPA Matters nevű gúnysört.

A május 29-én, hétfőn rendezett esemény címe az "Everest" volt, vállalkozói konferenciaként marketingolták, de a fő vonzereje Mentzen volt, az egészet az ő fotójával reklámozták.

Menzen a lengyel szélsőjobb egyik legismertebb plakátarca, mivel társelnöke a kisebb szélsőbbos pártokból választási koalícióként összeállít Konföderációnak, amely jelenleg 9 parlamenti hellyel rendelkezik.

Az UEFA már a vizsgálat megkezdése előtt közleményben emelte ki, hogy "egyértelműen elutasítja a konferenciához kapcsolódó csoport által támogatott értékeket".

A vizsgálatról értesülve Marciniak bocsánatot kért, azt állítva, hogy nem tudta, hogy a rendezvénynek köze van a lengyel szélsőjobbhoz. A játékvezető azt mondja, hogy "alaposan félrevezették" és ha tudja előre, hogy a programhoz köze van a szélsőjobbnak, kategorikusan visszautasította volna a félkérést. Azt is leszögezte, hogy a lengyel párt által vallott értékek szöges ellentétben állnak az ő személyes meggyőződésével és külön hangsúlyozta, hogy mennyire lelkesen küzd bármiféle megkülönböztetés ellen. Egyben megígérte, hogy a jövőben sokkal gondosabban fogja csekkolni, kinél lépjen fel.

AZ UEFA egynapos vizsgálat után végül úgy döntött, hogy értékeli a játékvezető bocsánatkérését és érvényben hagyja a jövő szombatra vonatkozó BL-döntős megbízatását. Az erről szóló közleményben külön megemlítették, hogy a Marciniak szerepléséról őket tájékoztató lengyel jogvédő szervezet is azon a párton volt, hogy ne vonják vissza a bíró mandátumát.