A lengyel elnök máris módosítana az orosz befolyást vizsgáló bizottság működésén

külföld
2023 június 02., 13:13

Andrzej Duda lengyel elnök módosító javaslatokat nyújt be az új lengyel törvényhez, ami arról szól, hogy vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomásgyakorlás feltárására a belbiztonság és az energetika terén, jelentette be maga az államfő pénteki sajtótájékoztatóján. A Duda által hétfőn már aláírt, szerdán pedig életbe lépett törvény módosítóit még pénteken benyújtják a lengyel parlamentnek, a szejmnek - mondta.

Az eredeti törvény szerint a szejm által megválasztott kilenctagú szakértői bizottság elemezni fogja a lengyel politika 2007-2022 közötti intézkedéseit, ami alapján kezdeményezheti a szerinte orosz befolyás hatására meghozott döntések felfüggesztését. A vétkesnek talált döntéshozókra adminisztratív büntetések szabhatók ki. Ilyen büntetés lehet például az, hogy az érintett tíz évig nem kerülhet olyan pozícióba, amiben közpénzek sorsáról kell dönteni vagy amihez nemzetbiztonsági átvilágítás kell.

photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Több ellenzéki politikus korábban úgy látta: a szabályok célzottan Donald Tusk volt lengyel kormányfő, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke ellen irányulnak az ősszel esedékes parlamenti választások előtt. Kritikusai szerint a vizsgálóbizottság, amelynek hatáskörébe tartozna az emberek közhivatalokból való kitiltása, valamint közigazgatási és üzleti döntések megsemmisítése, sértené az állampolgároknak a független bírósághoz való jogát, és egyértelmű példája annak, hogy a Jog és Igazságosság 2015-ös hatalomra kerülése óta hogyan használja a törvénykezést saját céljaira.

Az új törvény miatt aggodalmát jelezte Didier Reynders igazságügyekért, valamint Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, és fenntartásait jelezte az amerikai külügyi tárca is.

Duda most bejelentett módosító javaslatai szerint többek között a bizottságba nem választhatnának be alsó- és felsőházi parlamenti képviselőket, kizárólag szakértőket. Emellett törölnék a jogszabályból a nemzetbiztonsági átvilágításra és a közpénzekre vonatkozó előírásokat, a bizottság esetleg csak azt állapíthatná meg, hogy az érintett ember orosz befolyás alatt cselekedett-e, és ezért "nem képvisel szükséges garanciákat a közérdekű tevékenység megfelelő végzéséhez". Más módosítások megerősítenék a bizottság működésének átláthatóságát, mondta Duda.

A lengyel elnök kiemelte, hogy a testület gyakorlatilag minden tevékenysége, különösen a meghallgatások nyilvánosak lesznek, „kivéve azokat a kivételes helyzeteket, amelyekre nagyon magas szintű államtitoktartás vonatkozik”.

Duda korábban azt mondta, az egész Európai Unióban kellene ilyen bizottság. Akkor az elnök azzal érvelt a törvény mellett, hogy a lengyel közvéleménynek átlátható módon kell értesülnie arról, az orosz befolyáshoz miként viszonyultak a Lengyelországban fontos posztokat betöltő emberek. „Nem titok, hogy Oroszország és vezetése több éve különféle módokon próbálta befolyásolni más országok politikáját” úgy, hogy fölénybe kerüljön különböző területeken, mondta. (MTI)