Nagyon úgy néz ki, hogy Mészáros Lőrinc kénytelen magasabb bérleti díjat fizetni Orbán Győző golfpályájáért

gazdaság
2023 június 03., 13:00

Lehet, hogy már a 100 milliárdos vagyon határán van az Orbán család, de azért a miniszterelnök apja is kénytelen foglalkozni csipp-csupp milliókkal. Egy Mészáros Lőrinccel közös bizniszben.

A Pannónia Golf & Country Clubról van szó. A golfpálya Mészáros Lőrinc birtokai mellett van, egy kőhajításra az Orbán-család legendás hatvanpusztai majorjától. 2019-ig a Csányi-család birtokában és kezelésében volt a völgyben húzódó, gyönyörű pálya és a hozzá tartozó szálláshely, étterem és a rendezvény- vagy esküvői helyszín.

Orbán Győző új tulajdona, a Pannónia Golf & Country Club, amit Mészáros Lőrinc bérel tőle vissza.
photo_camera Orbán Győző új tulajdona, a Pannónia Golf & Country Club, amit Mészáros Lőrinc bérel tőle vissza. Fotó: Pannónia Golf & Country Club

Csányiék kiszállása után az új felállás az lett, hogy a terület tulajdonosa Orbán Győző lett (a PSU Kft. megvásárlásával), de az üzemeltetést Mészáros Lőrinc viszi, miután a cége megvette a Máriavölgy Zrt.-t.

Az biztos, hogy nem az óriási haszon hajtotta Orbán Győzőt a golfpálya és a hozzá tartozó klub megvásárlásában, a PSU ugyanis - ha minimális mértékben is, de - veszteséges volt 2019 előtt is. Igaz, a cégnek 490 milliós saját tőkéje volt az átvételkor, és a miniszterelnök apja az első évben a cég eredménytartalékát leapasztva 90 millió forint osztalékot fizet ki magának a cégből.

A PSU egyetlen bevétele a pálya és csatolt részei bérleti díja lehet. Rendre ugyanakkora 12,2 milliós bevételt jelentettek az éves mérlegben. A bérleti díjon 2020-ben és 2021-ben sem emelt Orbán Győző, megkímélte a többletköltségtől Mészáros Lőrincet.

Egészen tavalyig. A 2022-es mérlegben már 17,4 milliós bevétel szerepel. Vagyis jó eséllyel Orbán Győző már nagyobb bérleti díjat kér Mészáros Lőrinctől. Nem túl nagyot továbbra sem, de a plusz 5 millió arra elegendő, hogy már nyereséges lett a golfpályát birtokló Orbán-cég. (A 2021-es 400 ezres mínusz után tavaly 4,3 milliós pluszban zárt a PSU.)

Szerencsére sikerült úgy beállítani az új bérleti díjat, hogy azzal Mészáros Lőrinc sem járt rosszul. A golfklubot üzemeltető cég nyeresége ugyan csökkent a tavalyi 7 millióról 3,2 millióra, de így is pluszos maradt. Vagyis a közös golfprojekt elketyeg.

Mindez persze aprópénz mindkettejüknek. Orbán Győző állami beruházásokra is szállító Dolomit Kft.-je pazar évet zárt tavaly. A 2,2 milliárdos haszon nagyon magas, közel 35 százalékos nyereségrátát jelent, ami ágazati összevetésben is kiugró - írta a G7. Az összeget teljes egészében kivették osztalékként, ennek így több mint a fele jutott az 51,1 százalékos tulajdonos Orbán Győzőnek.

Szomorú, de Orbán Győző másik cége, a teljes egészében az ő tulajdonban álló Gánt-Kő 17 milliós veszteséget hozott össze tavaly.