Németh Szilárd törvénnyel szabályozná a PB-gázpalackok értékesítését

energia
2023 június 03., 11:18

Németh Szilárd az Origónak azt mondta: a kormány, a Fidesz és a KDNP-frakció meg a szolgáltatók támogatásával törvényjavaslatot készül benyújtani, ami „rendezi” a PB-gázpalackok piacán kialakult „helyzetet”.

„Vissza kell térni a 11,5 kilogrammos töltőtömegre, aminek nem lehet magasabb az ára, mint a 10,9 kilogrammosé, és mindenhová, ahol erre szükség van, el kell jutnia a PB-gázpalacknak. Egyszerre kell fenntartani az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget” – mondta a rezsibiztos.

Németh Szilárd 2018-ban.
photo_camera Németh Szilárd 2018-ban. Fotó: botost/444.hu

A HVG arra emlékeztet, hogy a helyzetet a kormány okozta, amikor a „rezsicsökkentés” jegyében hatósági árat vezetett be a 11,5 kilós kiszerelésű palackokra: hiány lett PB-gázpalackból, és ha van is, az kisebb töltőtömegű és drágább, mint korábban.

A 11,5 kilós, hatósági áron 5175 forintos palackokból már tavaly tavasszal hiány alakult ki, a három nagy szereplő közül a MOL és a Prímaenergia csak 10,9 kilós kiszerelést kínált, ezekhez 7000-8000 forintért lehetett hozzájutni. A hiány erősen sújtja a legszegényebb háztartásokat, ahol nincs bekötve a vezetékes gáz, vagy nyáron főzésre jellemzően palackos gázt használnak.

Németh Szilárd már 2022. márciusban beszélt arról, hogy a „kiskaput” be kell zárni, de jogalkotói lépés azóta sem történt.