Az amerikai tőzsdefelügyelet pénzeszközök helytelen kezelésével és a hatóságok átverésével vádolja a Binance-t

gazdaság
2023 június 05., 16:18

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (S.E.C.) megvádolta a Binance-t, a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjét, hogy helytelenül kezelte az ügyfelek pénzét, és hazudott a szabályozó hatóságoknak meg a befektetőknek a működéséről egy átfogó ügyben, amit most nyújtottak be a szövetségi bírósághoz.

A Wall Street szabályozó hatósága szerint a Binance dollármilliárdokat kevert be az ügyfelek alapjaiba, és titokban elküldte azokat egy Merit Peak Ltd. nevű külön cégnek, amit a Binance kínai születésű kanadai alapítója, Changpeng Zhao irányít.

photo_camera Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

A vádak között szerepelt a befektetők félrevezetése azzal kapcsolatban, hogy a rendszer alkalmas-e a manipulatív kereskedés észlelésére és ellenőrzésére. A szabályozók azt is közölték, hogy a Binance nem tett eleget azért, hogy korlátozza az amerikai befektetők hozzáférését a Binance szabályozatlan tőzsdéhez.

A legnagyobb kriptotőzsde elleni vádak az amerikai szabályozók és ügyészek legutóbbi lépései voltak, hogy megfékezzék a „kriptokereskedelem vadnyugati részét”, és rákényszerítsék a terület jelentős szereplőit, hogy megfeleljenek az amerikai törvényeknek – írja a New York Times.

A Binance egyre nagyobb nyomás alatt áll. Az igazságügyi minisztérium pénzmosással kapcsolatos jogsértések miatt vizsgálja, és elvesztette a külső könyvvizsgáló cégét, amikor a Mazars a múlt év végén bejelentette, hogy nem folytat üzleti tevékenységet kriptocégekkel. A cég azt is tapasztalta, hogy a kriptopiac egyre kisebb részét ellenőrzi.

„Azt állítjuk, hogy Zhao és a Binance entitásai nemcsak ismerték a szabályokat, hanem tudatosan úgy döntöttek, hogy kikerülik azokat, és veszélybe sodorták ügyfeleiket és befektetőiket” – mondta Gurbir S. Grewal, az S.E.C. végrehajtási részlegének igazgatója.

Az ország legfőbb értékpapír-szabályozó hatósága 13 vádat emelt Binance és Zhao ellen, akit a kriptovilágban „C.Z” néven ismernek. Az S.E.C. valamivel több mint egy hónappal azután intézkedett, hogy a Commodities Futures Trading Commission saját polgári keresetet nyújtott be Binance és Zhao ellen.

A C.F.T.C. egy életre el akarja tiltani Zhaót attól, hogy olyan üzleti tevékenységet folytasson, ami a joghatósága alá tartozik. Az ügynökség emellett végleg száműzni akarja a Binance-t az Egyesült Államokból.

photo_camera Illusztráció: RICCARDO MILANI/Hans Lucas via AFP

A Binance és Zhao elleni lépésekre hónapokkal azután került sor, hogy vádat emeltek Sam Bankman-Fried, az FTX alapítója ellen, ami a Binance nagy riválisa volt a kriptokereskedelemben egészen addig, amíg az FTX tavaly novemberben csődöt nem jelentett. Abban az ügyben Shaquille O’Neal is érintett.