Ferenc pápa békekövetet küldött Kijevbe

háború
2023 június 05., 11:37

Kijevbe utazik Matteo Zuppi bíboros, akit Ferenc pápa békeküldöttnek nevezett ki, hogy megpróbálja előmozdítani az ukrajnai háború politikai rendezését, közölte a Vatikán hétfőn. A tájékoztatás szerint "a kezdeményezés fő célja az ukrán vezetés álláspontjának alapos megismerése azzal kapcsolatban, hogy milyen módon képzelik el igazságos béke elérését és érhetik el a feszültség csökkentését." Ferenc pápa vasárnap a RAI1 televíziós csatorna stúdiójában beszélt az ukrajnai háborúról.

„Ez a történet annyi idős, mint maga az emberiség. A békével mindig nyerünk. Lehet, hogy csak egy kicsit, de mégis. A háborúval mindent elveszítünk. Mindent!”

- mondta.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Ferenc pápa a magyarországi látogatásáról hazafele a repülőn nyilatkozta azt, hogy a Vatikán részt vesz egy Oroszország és Ukrajna közötti békemisszióban, valamint segédkezik az oroszok által elhurcolt ukrán gyerekek hazajuttatásában. Akkor Moszkva és Kijev is úgy nyilatkozott, hogy nem tudnak semmiféle vatikáni béketervről. Májusban személyesen fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Ferenc pápa, a találkozón csak az Ukrajna által támogatott béketerv került szóba.