Ferenc pápa helyett Zelenszkij beszélt a béketervéről

külföld
2023 május 13., 18:14

„Köszönöm, hogy eljött hozzám” - köszöntötte Ferenc pápa Volodimir Zelenszkijt szombaton. A Vatikán hivatalos beszámolója szerint az ukrán elnök és a katolikus egyházfő találkozója több mint negyven percig tartott. Ferenc pápa elmondta, hogy folyamatosan imádkozik a békéért, a háború tavaly februári kitörése óta számos nyilvános felhívást tett és "az Úr közbenjárását kéri" a békéért. Egyetértettek abban, hogy szükség van a lakosságot segítő humanitárius erőfeszítések folytatására. A pápa kiemelte, hogy "emberiességi gesztusokat" kell tenni a kiszolgáltatott embereknek, a háború ártatlan áldozatainak . A Vatikán közleménye nem említi, hogy szóba került az a béketerv, amiről Ferenc pápa beszélt Budapestről hazafelé.

link Forrás

Bemutatta a pápának a Kijev számára elfogadható béketervet és kérte, hogy támogassa azt ,számolt be a találkozóról Zelenszkij. Az ukrán elnök köszönetet mondott az egyházfőnek, hogy személyes figyelmet fordít a több millió ukránt érintő tragédiára. Zelenszkij emellett arra kérte a pápát, hogy ítélje el az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket.

Zelenszkij egy ukrán katona golyóálló mellényéből készült alkotást adott ajándékba Ferenc pápának, aminek a páncéllemezére a hazát védő katonát oltalmazó Szűz Mária ikonját festették.