Megelégelték a kormányzati kereszténykedést az ateisták

POLITIKA
2023 június 05., 11:11

Közleményben szólította fel a kormányt a Magyar Ateista Társaság, hogy tartózkodjon a nem hívő és az ateista magyar állampolgárok kollektív megbélyegzésétől, és tartsák tiszteletben a magyar és nemzetközi emberi jogi normákat. Az ateisták több kormányzati megszólalást is idéznek a közleményükben az elmúlt időszakból, amiben a kormánytagok úgy nyilvánultak meg, mintha minden magyar állampolgár egyben keresztény is lenne.

Varga Judit igazságügyi miniszter például azt közölte, hogy a kormány minden nap azért dolgozik, hogy Európa keresztény legyen. Szijjártó Péter pedig már kiskoruktól kereszténynek nevelné a magyar gyerekeket, pedig ez sérti az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, amely szerint a gyerekeket is megilleti a vallásszabadság. Navracsics Tibor a magyarság "lételemének" nevezte a kereszténységet, Szalay-Bobrovniczkyi Kristóf díszelgő, honvédelmi miniszter pedig "az ellenséges ideológia egyik ismérvének" nevezte az ateizmust.

Magyarországon a 2011-es népszámlálás adatai a legfrissebbek a vallási hovatartozás kérdésében, az alapján a magyarok 54 százaléka vallja magát egyáltalán bármely - nem feltétlenül keresztény - felekezethez tartozónak.