Navracsics Tibor: Az állam és a kereszténység a magyarság lételeme

vallás
2023 május 20., 15:45

A magyar állam és a minket Európához kötő kereszténység a magyarság lételemét jelentik – mondta a területfejlesztési miniszter szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szabolcson.

Navracsics Tibor a községben létrehozott történelmi emlékhely avatásával egybekötött megyenapi ünnepségen azt mondta: bármilyen hódítóval vagy hódítási kísérlettel bátran, magabiztosan és önbizalommal nézhetnek szembe a magyarok mindaddig, amíg megtartják államukat és keresztény hitüket. „Ez a tanulsága a szabolcsi történelmi emlékhelynek, és ez nem a múlt tanulsága, nem a múlt része, hanem a jelen és a jövő alapja” – mondta.

A kormánypárti politikus a szabolcsi földvár mellett megrendezett ünnepségen arról beszélt, a nemzetek a népirtási és hódítási kísérleteket általában túlélik, sőt megerősödve kerülnek ki belőle, hódítóikat visszaverve egy új korszakot tudnak nyitni történelmükben. Ennél sokkal veszélyesebb a hódításnak az a formája, amiben a nemzet a múltját, a történelmét és a kultúráját veszíti el, ami ugyan nem látványos, de hosszú folyamat – mondta.

Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án.
photo_camera Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án. Fotó: Németh Dániel/444

Szerinte ekkor egyre fogy a nemzet ereje, a folyamat végén pedig eltűnik az adott nemzet a történelemből, ezért fontosak a történelmi emlékhelyek, amik nem a múlt részei, hanem emlékeztetnek minket valamilyen vívmányra, értékre és eseményre, ezzel pedig tartóoszlopai a nemzetnek.

A miniszter megismételte, az állam, az intézmények és a hit az, ami a magyar nemzetet eddig megtartotta, fenntartva a nyelvet és a hagyományokat, kiteljesítve a „magyar géniuszt”, ami lehetővé tette az ezeréves magyar államiságot, a közösségek békés együtt élését, illetve a hódítók elleni védelmet.

Szent László király 1092. május 20-án ebben a községben tartott egyházi zsinatot és törvényhozó országgyűlést az ország főpapjainak és világi elöljáróinak jelenlétében. A megyei közgyűlés 2005-ben hozott rendeletével május 20-át megyenappá nyilvánította, így emlékezve a magyar egyházi és politikai törvényhozás nevezetes eseményére. (MTI)