A majdnem meztelen Kovács Zoltán domborműve díszíti a Corvin áruház frissen leleplezett régi homlokzatát

ÉLET
2023 június 06., 16:00

Ha valaki azt mondja 1982 decemberében, amikor tanítás után elmentünk a Sünivel a Blahára, és megnéztük, hogyan épül a színpad a Corvin Áruház előtt, ahol szilveszterkor a Hungária fog játszani, hogy én egyszer a tér közepén kordonokból kialakított karámban fogok álldogálni a Corvin új homlokzatának leleplezésére várva, miközben a kordonon kívül az antikommunista állampárt tizenéves rajongói az orosz diktátor háborúját támogató molinókat emelnek a magasba, nyilván egy szavát sem értettem volna.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Ettől még remek esemény kerekedett Budapest egyik legismertebb épületének homlokzatátadójából, pedig tényleg nem efelé mutattak az előjelek. A szórakozás oroszlánrészét a kordonon kívül kiégett tekintettel álldogáló Orbán-ifjak biztosították, mivel az esemény ettől eltekintve nagyjából annyiból állt, hogy a kézilabda-pályányi karámba zárt vendégek és újságírók megadó türelemmel várták a csapóesőben, hogy végre lehulljon a homlokzat elé húzott, tökéletesen átlátszó függöny. Az átlátszó tüll eltávolítása igazi konceptuális művészeti akcióvá avatta az eseményt, ami szép főhajtás volt a klasszikus magyar avantgárd performanszművészei felé.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A talán fidelitasos Orbán-ifjak művészi erőben simán verték az avantgárd nagy öregjeit. Az ember azt hinné, hogy aki arról feszít ki dühös molinót, hogy a politikai ellenfelei fegyverekkel akarják támogatni a szövetségese ellen vívott háborút, az minimum dühös arcot vág majd, talán az öklét is rázza, esetleg kiabál vagy hangosan gúnyolódik azokon, akik bele akarnak köpni a borscsba. De nem a mi fiatal komszomoleceink! Ők kifejezéstelen arccal, totális némaságba burkolózva szívtak fel egyre több vizet a csőnadrágjukba és a barbershopos stílusú frizurájukba, miközben az ellenzéket háborúpártisággal vádoló molinókat tartottak a magasba. Az egyetlen valamirevaló eseményt az jelentette, amikor egy NER-inaslegény lovagiasan hozott egy esernyőt az ukránok és vagyonátmentő kommunisták ellen Calvin Klein-táskával harcoló NER-leánynak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.