Orbán Viktor: Megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

POLITIKA
2023 június 07., 14:42

Magyarország megkezdte a felkészülést az európai uniós elnökségére, tapasztalatban, felkészültségben nincs hiány - ezt Orbán Viktor mondta szerdán a volt Karmelita kolostorban, a soros magyar elnökség felkészítő fórumán. Jól olvasta, arról az elnökségről van szó, ami ellen gyakorlatilag egyhangúlag szavaztak az Európai Parlament képviselői június elején.

Az EP a múlt csütörtökön elfogadott ötpárti határozattal próbál nyomást gyakorolni az Európai Tanácsra, hogy akadályozza meg Magyarország jövőre esedékes tanácsi elnökségét, amit jelenleg Svédország, majd július 1-től a kormányválságba sodródott Spanyolország tölt be. Az MTI közleménye egy szóval sem említi a tiltakozást.

A javaslat megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni a Tanács soros elnöki tisztségét jövőre, miközben folyamatosan megsérti a szövetség alapvető értékeit. Az azt benyújtó képviselők közül volt, aki „Putyin és Orbán közötti férfiszerelemről”, más teljes bojkottról beszélt, és akadt olyan EP-politikus is, aki szerint megkérhetik Orbánt, hogy legyen megint demokrata, de ez annyira életszerű, minta azt kérnék tőle, „hogy legyen belőle űrhajós vagy balett-táncos”.

A miniszterelnök a Karmelitában azt mondta, a kormány nagyon készül a második elnökségre, ami Európában szinte példa nélküli, és „készen állunk az Európa előtt álló kihívások összehangolt, hatékony kezelésére" is. Az Európai Tanács két főtitkára jelenleg Budapesten van, hogy egy kétnapos felkészülési értekezleten megosszák az elnökséggel kapcsolatos tapasztalataikat a miniszterekkel.

(via MTI)