Orbán előbb lehetne űrhajós vagy balett-táncos, mint újra demokrata - EP-képviselők a soros magyar elnökségről

eu
2023 május 31., 16:49

Orbán Viktornak „meg kell értenie, hogy nem lehet egyszerre az Európai Unió tagja és haszonélvezője, és Putyin bábja”, mondta Thijs Reuten holland szociáldemokrata képviselő azon a szerdai sajtótájékoztatón, amit az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségével kapcsolatos aggályok miatt hívtak össze a képviselők. Többen is nehezményezték, hogy az Európai Tanács és a Bizottság félvállról veszi a magyar jogállamisági eljárást, és

alkudozik ahelyett, hogy számon kérne.Múlt héten írtuk meg, hogy az Európai Parlament június 1-jei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról, az ötpárti határozat pedig megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az uniós Tanács soros elnöki tisztségét jövőre, miközben folyamatosan megsérti a szövetség alapvető értékeit.

A javaslatot beterjesztő képviselők szerdán újra elmondták, aggasztónak találják, hogy a magyar kormány úgy vehetné át jövőre fél évre az elnökséget, hogy egy hetes cikkelyes eljárás folyik ellene. Ráadásul mindeközben baráti viszonyt is ápol Vlagyimir Putyinnal és az orosz rezsimmel.

Gwendoline Delbos-Corfield az Európai Parlamentben
photo_camera Gwendoline Delbos-Corfield az Európai Parlamentben Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Bár elvileg nincs olyan jogi eszköz, amit az állásfoglaláson túl bevethetnének a képviselők az elnökség megakadályozására, felmerült néhány gyakorlati lehetőség, amellyel végső soron a tagállamok dönthetnének arról, végigviheti-e a magyar kormány a tisztséget - amit jelenleg Svédország, majd július 1-től a kormányválságba sodródott Spanyolország tölt be. A baloldali Malin Björk „Putyin és Orbán közötti férfiszerelemről” beszélt, a balliberális Sophie in't Veld alternatív megoldásokon gondolkozna:

„Meg kell fosztanunk ezt az elnökséget minden glamúrjától: semmi csoportkép, semmi közös sajtótájékoztató. Ahelyett, hogy pódiumot kínálnánk Orbánnak és barátainak, inkább pódiumot kellene biztosítanunk azoknak, akiket elhallgattatnak Magyarországon”,

mondta. Szerinte megkérhetik Orbánt, hogy legyen megint demokrata, de ez annyira életszerű, minta azt kérnék tőle, „hogy legyen belőle űrhajós vagy balett-táncos”, ezért a törvényhozási munkában is a lehető legalacsonyabb szintre csökkentené az együttműködést az Európai Parlament és a magyar elnökség között.

Felszólalásában Reuten- aki tagja volt az Európai Parlamenthez kötődő Költségvetési Ellenőrző Bizottság tényfeltáró delegációjának, ami nemrég Budapesten járt - azt mondta, látogatása során több újságíróval, politikussal és civil aktivistával is találkozott, és az volt a benyomása, hogy mind elfáradtak, demoralizálódtak. Arról is beszélt, hogy Magyarországot többé nem tekinti demokráciának. Ahogy a jelentéstevő csoport vezetője, a zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield sem, aki szerint a botrányt kirobbantó panasztörvény-tervezettel a magyar kormány újabb lépést tett „a putyini úton".

Varga Judit igazságügyi miniszter múlt héten egyébként villámgyorsan reagált a felröppenő hírekre: azt írta, „fel sem merült" annak a gondolata, hogy Magyarország ne töltse be a neki járó tisztséget, a Tanács főtitkárságával napi kapcsolatot tartanak, készülnek a feladatra.

(via Telex)