Betiltják a náci jelképeket Ausztráliában

külföld
2023 június 08., 06:59

Az ausztrál kormány a szélsőjobboldal erősödése miatt a náci jelképek betiltását fogja kezdeményezni, jelentette be csütörtökön Mark Dreyfus igazságügyi miniszter. A horogkereszt vagy az SS-szimbólumok nyilvános megjelenítése akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel is járhat mostantól. Az új törvények azonban nem terjednek ki a náci tisztelgésre. A szabályok alól kivételt képezne a horogkereszt vallási, oktatási vagy művészi célú bemutatása.

photo_camera Fotó: RECEP SAKAR/Anadolu Agency via AFP

A legtöbb ausztrál államban már helyi szinten betiltották a náci jelképek használatát, de a szövetségi szintű törvény ennél is továbbmenne, és a náci jelképek kereskedelmét is megtiltaná.

„Megnövekedett a szélsőjobboldali tevékenység. Azt gondoljuk, hogy ideje ebben a kérdésben szövetségi törvényt alkotni, amelyet a jövő héten terjesztek a parlament elé” – mondta Dreyfus, hozzátéve, hogy Ausztráliában nincs helye a gyűlöletnek és az erőszaknak.

Dreyfus arról is beszélt, hogy a neonácik száma nem jelentős Ausztráliában, de a belső elhárítás szerint az elmúlt három évben aggodalomra okot adó tevékenységeket végeztek. Dvir Abramovich, az ausztrál Rágalmazásellenes Bizottságtól a lépést örömteli pillanatnak nevezte. Ez egy hatéves személyes kampány csúcspontja, aminek célja volt, hogy „legyőzzük a Hitler örökségét életben tartani akaró hazai neonácikat”. (MTI/BBC)