Nem szívesen dolgoznak már együtt a magyar kutatókkal az európai programokban

POLITIKA
2023 június 08., 10:10

Valószínűleg nem vehetnek részt a 2024-25-ös Erasmus- és Horizont-programokban a közalapítványi formában működő egyetemek, mondta Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő egy eseményen, ahol a magyar felsőoktatás uniós források nélküli helyzete volt a téma. A hvg tudósítása szerint a rendezvényen egyetemi vezetők, kutatók és diákok vettek részt.

photo_camera Navracsics Tibor Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Az Európai Unió döntése értelmében tavaly december 16-a óta nem kaphatnak uniós forrást a közalapítványi formában működő egyetemek, ez elsősorban az Erasmus+ diákcsere és a Horizon Europe kutatásfejlesztési programokat érinti. A tiltás mindaddig fennáll, amíg Magyarország meg nem szünteti a kuratóriumi tagok összeférhetetlenségét. A kormány legutóbb május végén küldött egy újabb jogszabálytervezetet a Bizottságnak, ennek kiértékelése folyamatban van.

A jövő évi Erasmusra vonatkozó szerződéseket viszont heteken belül meg kellene kötni, az egyetemi kutatók pedig gyakorlatilag kiestek az uniós konzorciumokból. Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem kutatócsoport-vezetője a lap szerint azt mondta, hogy a döntés miatt tulajdonképpen számkivetettek lettek, akikkel nem szívesen működnek együtt az európai konzorciumokban. Az általa lefedett területeken már körülbelül 10-15 pályázatból esett ki a magyar kutatógárda.

Merkely Béla, a Semmelweis Orvostudomány Egyetem rektora azt mondta, hogy eddig 8 millió euró kárt szenvedtek egy olyan helyzetben, amelynek nem ők az okozói. A rektor védelmébe vette a modellváltást.

photo_camera Merkely Béla. Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Azt azonban meg kell jegyezni, hogy ennek a magyar egyetemek uniós finanszírozását rendezni hivatott eljárásnak nem tárgya a modellváltás, a bírálatok a kuratóriumi összeférhetetlenséggel kapcsolatosak, mint ahogy a jogszabályi változtatásoknak is ezt kell célozniuk, írja a lap. A tanács kirekesztő határozata sérti az egyetem integritását, ezért az Európai Bírósághoz fordulunk, mondta Merkely.A rendezvényen az egyetemi élet képviselői fideszes, illetve a Fidesszel szimpatizáló, három néppárti EP-képviselőnek mondták el álláspontjukat. A politikusok kivétel nélkül elítélték az EU eljárását, többen azt is megfogalmazták, hogy az EU lábon lövi magát ezzel, valamint kikezdi és tönkreteszi az EU alapjait, írja a hvg.