Uj Péter: Karácsony lerohanja Kurszkaja Oblasztyot

szerda esetleg csütörtök
2023 június 08., 07:13

Részlet a főszerkesztő heti hírleveléből

145.1.2. Na, de akkor itt állunk ebben az újabb, rutinszerű káoszba süllyedésben, tök üres kincstárral, nyakig érő recesszióban, padlássöprögető szorgalommal adókat emelgető, fillérekért hajolgató állammal, közép-afrikai szintű inflációval, amikor már Ausztriába járnak át vásárolni a szegények (na, ugye, utolértük Ausztriát!), viszont Romániába dolgozni a tanárok (nagyon Nyugatra figyeltünk, és közben lemaradtunk Romániától), de a közoktatás egyébként is megszűnőben, a hatalmi elit csúcsán tüsténkedő szakemberek az utolsó megszerezhető forintok magántőkealapokba lopkodását viszont olyan elánnal pörgetik, hogy még Facebook-emojik posztolgatására is alig marad idejük.

145.1.3. Pánikra semmi ok, az évszázad politikuszsenije, Európa testes embere, Magyarország örökös miniszterelnöke és mindenre elszánt békehadteste pontosan tudja, hogyan küzdhető le a válság: Soros, Gyurcsány, dollárbaloldal, háborúpárti Karácsony, rohadt Nyugat, szemét Brüsszel, megbuzítják a gyerekeinket. Ennyi. Ha ezeket az üzeneteket pörgetjük reggeltől estig, ebbe invesztálunk százmilliárdokat (a GDP látható százalékait), akkor egycsapásra elmúlik minden bajunk. Tényfaktum. És tényekkel nem lehet vitatkozni.

145.1.4. A zseni éppen attól zseni, hogy eredeti ötletei vannak, váratlan megoldásai.

Ugyan, ki gondolhatná a zsenin kívül, hogy a több mint egy éve hivatalosan megszűnt, de érdemi politikai cselekvésre már jó másfél évtizede képtelen ellenzék bűnbakká tehető 2023 nyarán?

Gondolná valaki, hogy a teljesen jelentéktelen, filléres projektek felett félszívvel eldiszponálgató főpolgármester még akár egy ellenkampányra fölhasználható? Hogy érdekel akárkit is, mekkora sületlenséget mondott az egyébként marginális politikai szereplőnek is kevéssé tekinthető Karácsony az ukrajnai háborúról, amihez egyébként semmi köze az ég egy adta világon?

Hát háborúba sodor bennünket! Mert ugye rendkívül gyakori eset a modern világban, hogy polgármesterek indítanak háborút.

Érdekes, hogy az Ukrajnába fegyverek megatonnáit szállító, folyamatosan fegyverkező, minden nap több oroszellenes szankciót, intézkedést, sőt nyílt NATO-intervenciót követelő, mi több, valószínűleg ilyen-olyan fegyveresek kiképzését, Ukrajnába, sőt orosz területre juttatását se nagyon akadályozó (sőt!) lengyel kormány sem tudta háborúba sodorni az országát. Pedig volna rá igény.

145.1.5. De Karácsonyból, ebből az elszabadult hajóágyúból tényleg ki lehet nézni bármit. Ez egy állat. Egy új Napóleon. Új Hitler! Simán lehet, hogy a legjobban kiképzett BKV-ellenőrökből és közterületfelügyelőkből verbuvált elitegységet desszantoltat stikában Belgorod térségébe, hogy az éj leple alatt áthelyezzenek két buszmegállót, és fizető parkolási övezeteket jelöljenek ki az Orosz Föderáció területén. Kész a baj. Erre én is atommal válaszolnék Putyin helyében.

További két részlet a hírlevélből, amiben a káoszról, Barry Newmanről és a Száguldás a semmibe (Vanishing Point) című filmről, Jean Baudrillard-ról és a pokolból való menekülés egyetlen módjáról is olvashatnak.

(...) a régiós jelleget talán nem is kell különösebben bizonygatni, amikor éppen Orbánt éltető szerbek vertek/dobáltak félholtra magyar katonákat Koszovóban, miközben a magyar külügyminiszter Belgrádban, egy kampányrendezvényen ölelgette örökös barátát, a magyar katonák támadóit de facto irányító szerb elnököt, és hibáztatta a Brüsszelet.

Nagyon egyszerűen: Orbán Viktor megbízta egykori pártpénztárnokát, Gansperger Gyulát, hogy húzza csőbe volt főnökét és barátját, Bajnai Gordont. (Aki az ellenzék mögött-mellett tüsténkedik néha, mint háttérszervező.) De még azt is megmondták Gyulának, hogy milyen mondatokat hogyan kell kicsalnia Bajnaiból, semmit nem bíztak a véletlenre. Gansperger pedig összecsapta a bokáját, és csinálta.