Greta Thunberg utoljára vett részt iskolasztrájkon, ugyanis elballagott

klímaváltozás
2023 június 09., 15:54

Ma volt Greta Thunberg ballagása, így ma tudott utoljára iskolásként sztrájkolni az éghajlatért. A klímaaktivista azért az utolsó iskolás napján is magához vette a jól ismert tábláját és kiállt a svéd parlament elé, és azt ígéri, hogy továbbra is tüntet majd péntekenként és máskor is azért, hogy a felhívja a figyelmet a klímaváltozásra. "Egyszerűen nincs más választásunk, mint hogy megtegyünk minden tőlünk telhetőt. A harc csak most kezdődött" - írja a Twitteren.

Greta 2018-ban kezdett "Skolstrejk för Klimatet", vagyis iskolasztrájk a klímáért feliratú táblával a stockholmi parlament előtt tüntetni iskolaidőben. Az első sztrájk három hétig tartott, aztán a hozzá csatlakozó iskolás társaival úgy döntöttek, minden pénteken visszatérnek majd a parlamenthez, hogy felhívják a politikusok figyelmét. Mint a Twitteren írja, akkor még egyáltalán nem gondolta, hogy bármi hatása is lesz ennek az akciónak, ehhez képest a sztrájkoló svéd iskolások egy globális mozgalmat inspiráltak Fridays For Future néven. Egy évvel az első iskolasztrájk után, 2019-ben már 180 országban több millió diák vett részt a klímasztrájkban.

"Még mindig itt vagyunk, és nem is megyünk sehova innen. Sok minden változott azóta, hogy elkezdtük, de még nagyon hosszú út áll előttünk" - írja Greta Thunberg. Úgy látja, a világ még mindig rossz irányba halad, mert a hatalmon lévők feláldozhatják a bolygót, valamint a marginalizált és a klímaváltozással leginkább sújtott embereket a kapzsiság, a profit és a gazdasági növekedés nevében. Ehhez képest nagyon gyorsan haladunk egy olyan kritikus ökológiai fordulópont felé, ahonnan már elkerülhetetlen lesz a klímakatasztrófa. Éppen ezért aki csak teheti, annak hallatnia kell a hangját. "Ahhoz, hogy mindent megváltoztassunk, mindenkire szükségünk van" - írja az immár elballagott Greta Thunberg.