Baranyi Krisztina: Ha Karácsonyék átengedik Garancsiéknak az oszlopokat, azzal befekszenek a NER-nek

Budapest
2023 június 10., 05:39

Orbán Viktor, május 31-én éjjel, nagyjából egy órával a szerződés lejárta előtt a háborús vészhelyzetre hivatkozva meghosszabbította Garancsi István cégének, az ESMA Zrt-nek a fővárossal kötött reklámszerződését.

Tehát arra hivatkozva, hogy a szomszédban gyilkos háború dúl, a miniszterelnök barátja továbbra is egyedül értékesítheti Budapest 44 ezer oszlopán a reklámfelületeket.

Garancsi Istán a Videoton-Felcsút meccsen
photo_camera Garancsi Istán a Videoton-Felcsút meccsen Fotó: botost/444.hu

A héten Írtunk róla, hogy a 2018-ban megkötött oszlop-reklám szerződés, amit Budapest és Garancsi István cége kötött, május 31-én lejárt. A Főváros új pályázatot írt ki, amin egyetlen versenyző, Garancsi cége, az ESMA indult el. A Fővárosi Közgyűlés május 24-én tárgyalta az ügyet, ahol Baranyi Krisztina, 9. kerületi polgármester és a DK polgármesterei úgy tűnt, hogy megakadályozták, hogy újabb öt évre Garancsiék kezébe kerüljenek a plakáthelyek. Erre jött Orbán Viktor válasza, aki egy tollvonással meghosszabbította az ESMA szerződését.

Tudtam, hogy ez lesz

Fiala János csütörtök reggel a Kelj Fel Jancsi című műsorában kérdezte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest az ügyről, aki így nyilatkozott:

„Tudtam, hogy ez lesz. Egészen biztos voltam benne, hogy az éjjel bele fognak nyúlni a jogalkotásba.”

Tehát a fővárosban előre sejtették, hogy ha nem adják át maguktól a saját (illetve fővárosi cégek) tulajdonában álló oszlopok bérleti jogát, akkor a kormány egyszerűen elveszi azokat.

Kiss Ambrus azt állítja, hogy nem véletlen, hogy egyetlen jelentkező indult el a reklámhelyekért kiírt tenderen. Szerinte egyszerűen más szereplő nem mert ringbe szállni a miniszterelnök milliárdos barátjával. A helyettes szerint két lehetőségük maradt: Az egyik, hogy a pályázatot újra napirendre tűzi a Közgyűlés, és a szerződést valahogy áttolják minősített többséggel a saját kondíciók szerint, ami azt jelenti, hogy ugyan Garancsiék vihetik a reklámhelyeket, de emelnek a korábbi árakon és kikötik, hogy az oszlopokon nem lóghatnak politikai hirdetések. A másik lehetőség, hogy minden marad a régiben, tehát az ESMA alacsony áron kénye-kedve szerint plakátolhatja teli politikai hirdetésekkel a főváros útjait. Harmadik út nincs.

Befekvés a NER-nek

Baranyi Krisztina szerinte igenis létezik más megoldás. A ferencvárosi polgármester azt mondja: „Elfogadhatatlan, hogy a kormány önhatalmúlag belenyúl egy polgári jogi szerződésbe. A megállapodás egy magáncég és a főváros között jött létre. Itt a kormánynak nincs semmi keresnivalója. Ezek az oszlopok és a rajtuk lévő reklámfelületek a főváros és főváros cégeinek tulajdonai. A Főváros ezekkel azt tesz, amit akar, ha úgy gondolja, akkor le is szerelheti az oszlop-reklámokat. A Fővárosnak az alkotmánybírósághoz kell fordulnia és minden jogi és politikai eszközt be kell vetnie, hogy ne vehessék el ezeket a reklámfelületeket Budapesttől.

Látható, hogy a NER-nek ez nagyon fontos. Annyira fontos, hogy a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva beavatkozott egy magánjogi szerződésbe. Ennek két oka lehet, az egyik, hogy igenis politikai hirdetéseket akarnak kihelyezni a főváros legértékesebb felületeire, a másik, hogy nagyon sok pénzről van szó, amit ezen a 44 ezer oszlopon kereshetnek.”

Baranyi szerint a Kiss Ambrus által emlegetett két opció egyike sem elfogadható. Mindkettő felelőtlen vagyongazdálkodást jelent, és azt, hogy a városvezetés befekszik a NER-nek.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Ha újra a testület elé kerül a tender lezárása, akkor Baranyi Krisztina írásban fogja javasolni, hogy nyilvánítsák érvénytelennek és eredménytelennek a pályázatot, az oszlopokat ne adják át Garancsiéknak, és a Főváros használja saját céljaira a reklámfelületeket, esetleg tartsa meg saját kézben a felületek értékesítését.

Ha viszont Karácsony Gergely a testületet megkerülve egyszemélyben döntene a pályázatról, az azt jelenti, hogy feladta az ellenállás lehetőségét, felteszi a kezét és megadja magát.

Nem egyezkednek

A pályázat lezárását a Demokratikus Koalíció sem szavazta meg. Szaniszló Sándort, a DK fővárosi frakcióvezetőjét is megkerestük, aki szerint nem kerülhet a testület elé újra a Garancsi-féle egyszereplős tender lezárása. „A DK a lelkiismerete szerint szavazott. Nem adjuk a nevünket, ahhoz, hogy ezek a reklámfelületek ismét egy NER-lovag kezébe kerüljenek.”

photo_camera Szaniszló Sándor, a DK fővárosi frakcióvezetője Fotó: Németh Dániel/444

Arra a felvetésünkre, hogy így a kormányrendelet értelmében továbbra is az ESMA kezében maradhatnak az oszlopok, így reagált:

Számolnak azzal, hogy akkor a jövőre esedékes választásokon a Fidesz saját kedve szerint használhatja fel ezeket a reklámhelyeket, de akkor sem egyezkednek a kormány oligarcháival.

A DK reméli, hogy egyszer majd az igazságszolgáltatás helyre teszi ezt a felháborító és gyalázatos tettet.

Vendetta-üzemmód

photo_camera Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Fiala János Wintermantel Zsoltot, a fővárosi Fidesz frakcióvezetőjét is megkérdezte az ügyről, akinek nyolc nappal a kormánydöntést követően még fogalma sem volt róla, hogy a kormány rendeletben nyúlt bele a főváros szerződésébe.

  • Wintermantel: „Ön azt feltételezi, hogy a kormány a rendeletek előkészítésénél megkérdezik a fővárosi frakció vezetőjét?”
  • Fiala: „Igen, azt képzeltem.”

De Wintermantel Zsolt szerint nem az a felháborító, hogy a kormány a saját politikai és üzleti körének érdekében belenyúlt egy polgári jogi megállapodásba, hanem, hogy egyes ellenzéki polgármesterek nem szavazták meg az új szerződést. Az mondja, hogy a baloldal, jelesül a DK, visszaélt a joggal, és megfúrta a döntést. Politikai okokból, vendetta-üzemmódban szabotált.