A lökdösődő rendező filmje, a Blokád kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon

FILM
2023 június 11., 06:03

A Blokád kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező a Magasságok és mélységek alkotója, Csoma Sándor lett. A Hat hét bizonyult a legjobb elsőfilmnek, az Énekesnő pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán, mely a Magyar Filmakadémia védnökségével a Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záróeseménye volt.

A legjobb női főszereplő díját megosztva Pál Emőke és Román Katalin vehette át, míg a legjobb férfi főszereplő díját Seress Zoltán kapta. Idén öt fős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket, melynek elnöke Koltai Lajos volt. Összesen 24 kategóriában osztottak ki Magyar Mozgókép Díjakat. Idén először adták át a MTVA-DUNAMSZ Huszárik Zoltán-díját, melyet Goda Krisztina filmrendező vehetett át és a diákzsűri díjat, melyet a Hat hét kapott.

A közönség a Nyugati nyaralás című filmet találta a legjobbnak.

Az viszont már biztos, hogy a fesztivál nem elsősorban a díjazottakról lesz híres, hanem arról, hogy a Népszava szerint a Blokád rendezője, Tőser Ádám fellökte munkatársukat, Csákvári Gézát, aki nem éppen kedveseket írt egy kritikájában a rendező filmjéről.

A Népszava beszámolója szerint Csákvári Géza a fesztivál résztvevői számára tartott bulin éppen a mosdó felé tartott, amikor egy onnan távozó férfi se szó, se beszéd, olyan elementáris erővel fellökte, hogy a földre került. „A támadó üvölteni kezdett, a többi között lenácizta munkatársunkat, és kilátásba helyezte, hogy »szétveri a pofáját«. Csákvári Géza felállt, hogy jobban tudja védeni magát, a fenyegetőző férfi végül mégsem ütött, két filmrendező, Kocsis Ágnes és Szűcs Dóra nyugtatta meg, és húzta el magával a helyszínről.”

Tőser Ádám viszont másképp vallott az eseményekről az Indexnek. „Megkérdeztem, hogy miért hazudozik, majd arrébb löktem, erre ő dobott egy Neymar-díjas alakítást.” A rendező azt is hozzátette, hogy vállalja a jogi következményeket, mert valóban nem kellett volna meglöknie az újságírót.

A Blokádról mi is írtunk kritikát, egyelőre következmények nélkül.