Megválasztották az év Jó emberét

díj
2023 június 11., 12:24

A Hajdú-Bihar vármegyei Esztáron élő Gyirgyó Dénes kapta idén a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány Jó ember-díját. Az MTI néhai tudósítója, Káplár László emlékére alapított díjat a pécsváradi várban adták át vasárnap.

A Berettyóújfalu közelében élő roma származású Gyirgyó „szorgalmával, alázatával, energiabírásával, önzetlenségével, valamint tanulni, fejlődni akarásával példát és utat mutat romák és nem romák számára, valamint reményt ad a változtatásra és a nehéz helyzetben élőknek a kitörés lehetőségére”.

Az alapítvány közleménye szerint Gyirgyó hosszú évtizedek óta fáradhatatlanul végez önkéntes és közösségi munkát falujában és a környéken, saját házánál, önerőből segíti a rászoruló gyerekek taníttatását, sportolását. Emellett „hitélete a református Cigánymisszióban teljesedik ki, ahol szintén önkéntes misszionáriusként tevékenykedik”.

A díjat, ami Judit Hagner Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása, tizennyolcadik alkalommal ítélte oda a Káplár Lászlóról elnevezett alapítvány. Az elismerést minden évben egy olyan ember kapja meg, aki „becsülettel, tisztességgel, emberséggel, alázattal végzi munkáját, és embertársainak segítséget nyújt, inspirációt ad”.