A börtönbüntetését töltő Kocsis István kormányzati megbeszéléseken vett részt tavaly

POLITIKA
2023 június 12., 06:21

Meglepődve fogadták tavaly június 24-én a paksi atomerőmű épületébe összehívott kormányzati egyeztetés résztvevői, tucatnyi befolyásos szakember, hogy körükben megjelent egy jogerős börtönbüntetését töltő ismert közszereplő is. A tanácskozást az akkor még ipari és technológiai miniszteri posztot betöltő Palkovics László hívta össze, témája a paksi I-es blokk üzemidejének meghosszabbítása volt. A váratlan vendég pedig Kocsis István, aki egykor az atomerőmű és az azt tulajdonló Magyar Villamos Művek (MVM) vezetője is volt, ám ekkor már jogerős börtönbüntetését töltötte, amit hosszadalmas, több mint hét évig húzódó eljárás után 2019-ben szabtak ki rá.

Kocsis István
photo_camera Kocsis István

A Direkt36 cikke szerint Kocsis megjelenése nem kis zavart okozott, többen nem értették, hogy az elvileg még mindig büntetését töltő Kocsis hogy vehet részt egy miniszteri szintű megbeszélésen. Kocsis ráadásul nem csupán passzív megfigyelő volt, fel is szólalt a tanácskozáson az erőmű üzemidejének meghosszabbítása mellett érvelve. "Nem volt rajta rabruha vagy ilyesmi, de valóban furcsa volt" - mondta a lapnak a megbeszélés egyik résztvevője.

A Direkt36 értesülései szerint nem a tavaly június 24-i volt az egyetlen megbeszélés, amelyen a börtönbüntetését töltő Kocsis részt vett. Néhány héttel később egy másik, hasonló témájú vidéki tanácskozáson is részt vett, egy harmadik, a minisztérium Fő utcai épületében tartott megbeszélésen meg ugyan személyesen nem jelent meg, de online csatlakozott.

A lap érdeklődött a Kocsis ügyében eljáró bíróságoknál, melyeket értesíteni kellene arról, ha az elítélt szabadul, hogy Kocsis még börtönben tölti-e büntetését. Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék közlése szerint ők nem kaptak értesítést Kocsis szabadon engedéséről. A lap próbálta elérni Kocsist is, de egyelőre nem járt sikerrel. (Direkt36 via Telex)