Aggódik a zaporizzsjai erőmű hűtése miatt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

külföld
2023 június 12., 05:44

A helyszínen szeretné kivizsgálni az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ), hogy a Nova Kahovkai vízerőmű felrobbantása után mennyire megoldott Európa legnagyobb atomerőművének hűtése. "A kahovkai víztározó vízszintje gyors tempóban csökken a gát sérülése óta, de a ZNPP (az atomerőmű nevének angol rövidítése) hétvégi jelentése szerint az elmúlt kb. egy napban stabilizálódott a zaporizzsjai hőerőműnél, ahol az atomerőmű hűtőtavának szivattyúállomásai is vannak" - írta jelentésében. Az adatok szerint a szivattyúállomásnál jelenleg 11,27 méter a vízszint, míg a gát felrobbantása előtt 17 méter volt.

A Nova Kahovka-i gát 2023. június 6-án. Mint látható, már alig van vízszintkülönbség a gát két oldalán, pedig maga a gát amúgy harminc méter magas volt, és 17 méter magas vízfalat tartott vissza.
photo_camera A Nova Kahovka-i gát 2023. június 6-án. Mint látható, már alig van vízszintkülönbség a gát két oldalán, pedig maga a gát amúgy harminc méter magas volt, és 17 méter magas vízfalat tartott vissza. Fotó: HANDOUT/AFP

A jelentések szerint ugyanakkor a tározó más részein továbbra is csökken a vízszint. Rafae Grossi, a NAÜ főigazgatója szerint a diszkrepanciára magyarázat lehet, hogy a szivattyúállomás közelében külön tavacska alakult ki a korábban mélyen a víz felszíne alatt felhalmozódott hordalék miatt, így itt megrekedhetett némi víz. De ennek felderítése helyszíni megfigyeléseket igényelne. Az itteni vízszint ugyanis fontos indikátora annak, hogy a szivattyúk meddig maradhatnak üzemképesek, meddig biztosítható innen az atomerőmű hűtése.

A jelenlegi vízszint mellett a szivattyúk még üzemképesek, jelentette a NAÜ, bár azt is megjegyezték, hogy ennek ellenére jelenleg nem szivattyúznak, mert jelenleg mind a hűtőtó, mind az oda vezető csatorna csurig van töltve. (Via NAÜ)