Így akarják ellenőrizni és befolyásolni az ukrán hatóságok a szövetséges nyugati országok tudósítóit és riportereit

háború
2023 június 12., 12:14

Különleges figyelmet fordítanak az ukrán szolgálatok azokra az újságírókra, akik előzőleg a Donbaszban dolgozva kapcsolatba kerülhettek a donecki-luhanszki „népköztársaságok” szeparatista vezetőivel. Esetükben előfordult, hogy hazugságvizsgáló gépet is bevetettek annak érdekében, hogy bizonyíthassák, nem az oroszok ügynökei. Ezt állítják Ben Smithnek, a Semafor című újság tekintélyes főszerkesztőjének, a New York Times volt kolumnistájának a forrásai.

Smith terjedelmes írást szentelt a problémának a lapjában – miszerint miként, milyen eszközökkel, mekkora mértékben próbálják ellenőrizni, irányítani, befolyásolni az ukránok a szövetséges nyugati országok tudósítóit és riportereit –, amelyet kisebb részben saját információkkal kiegészítve ismertetett a Lettországban szerkesztett orosz ellenzéki Meduza is.

photo_camera Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője és Ben Smith a Semafor Media Summiten, 2023. április 10-én New Yorkban Fotó: MICHAEL LOCCISANO/Getty Images via AFP

A szerző a legkevésbé sem „rosszindulatú” az ukránokkal szemben, érthetőnek találja, hogy Volodimir Zelenszkij és kormánya nagyszabású „média-hadműveletbe” bonyolódott, hiszen hazájuk puszta létéért küzdenek egy olyan agresszorral szemben, amely méreteit tekintve négyszer nagyobb náluk. Sőt, ír arról is, hogy az ukrán hatalom és a média közötti feszültségek össze sem hasonlíthatóak azzal, ami Oroszországban történik ezen a téren. Ott a független lapok többségének külföldre kellett költöznie, miközben a nyugati tudósítóknak is muszáj egyre óvatosabbaknak lenniük, főként azután, hogy őrizetbe vették és kémkedéssel vádolják Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal riporterét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.