Szijjártó Péter már az akkumulátorgyártás nagyhatalmaként látja Magyarországot

belföld
2023 június 12., 11:44

Szijjártó Péter újabb elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházást jelentett be a japán Denso céggel közösen hétfőn. A 25 milliárd forintos fejlesztésből az állam 3,6 milliárd forinttal veszi ki a részét, mondta a külügyminiszter. A Denso 1997-óta gyárt autóalkatrészeket Székesfehérváron, a beruházással eddigi üzemét elektromos és hibrid autók alkatrészeire szakosodott divízióval bővíti.

Manapság szédítő ütemben érkeznek az elektromos autóipari beruházások az országba: Szijjártó csupán pár nappal ezelőtti kínai utazása után említette, hogy hamarosan egy újabb top tízes, kínai akkumulátorgyártó jön Magyarországra.

A hétfői hivatalos bejelentésen a külügyminiszter ezen a téren már csillagászati magasságokba vizionálta az országot. A nemzetközi elektromos autóipar forradalmi megújulásáról, a keleti nyitás stratégiájának sikeréről, illetve arról beszélt, hogy a jövőben „azok az országok tudják fenntartani a gazdasági növekedési pályájukat, amik az elektromos autóipar beruházásait magukhoz tudják vonzani”.

Már nem először arról is beszélt, hogy

„bár a lakosságszámát tekintve Magyarország csak a 95. helyen áll a világban, az elektromos akkumulátorok gyártásában a negyedik a globális rangsorban, és ha lezárulnak a jelenlegi beruházások, akkor feljön a második helyre.”Ezzel szemben egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy gazdasági szakértők szerint valójában miért tereli magát nagyon drága csapdába az ország, amikor az akkuiparra építi a jövőt. A főbb problémák, hogy

  • a magyar cégek nem tudnak bekapcsolódni a termelésbe;
  • a kormány mégis százmilliárdokat költ el a gyárakra,
  • pedig még az sem látszik világosan, mikor térül ez meg a magyar államnak.
  • Mindeközben a környezetvédelmi hatóságok igyekeznek minél kevesebb kellemetlenséget okozni a gyárnak.

(MTI)