150 ezer forintra bírságolták Pankotai Lilit „társadalomra veszélyes cselekmény” miatt

POLITIKA
2023 június 13., 15:42

Gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértés címén a maximálisan kiszabható 150 ezer forintos bírságot rótta ki a rendőrség Pankotai Lilire – írta meg a Mérce.

A határozat szerint Pankotai „szervezői magatartást tanúsított”, amikor a május 3-i demonstrációk után a Karmelitához hívta a Clark Ádám téren összegyűlt tüntetőket.

Egy héttel korábban a Belügyminisztériumtól mentek a várba a tüntetők, hogy a kordonbontó politikusokhoz csatlakozzanak – emiatt is kapott egy 100 ezer forintos büntetést Pankotai.

Pankotai Lili a státusztörvény elleni tüntetésen a Karmelita kolostor előtt május 4-én.
photo_camera Pankotai Lili a státusztörvény elleni tüntetésen a Karmelita kolostor előtt. Fotó: Kristóf Balázs/444

A Mérce szerint a hatóság is elismeri, hogy a 18 éves aktivistát szabálysértés miatt 2 éven belül sem a hatóság, sem bíróság jogerősen nem marasztalta el és helyszíni bírsággal sem sújtották,

„mindezek ellenére ezt a szabálysértési hatóság a cselekmény társadalomra veszélyessége miatt enyhítő körülményként értékelni nem tudta”, így a maximálisan kiszabható 150 ezer forintos bírságot rótta ki rá.

A Pankotait segítő TASZ szakértője, Hegyi Szabolcs azt mondta, az aktivistával szemben már az előző karmelitás – szintén könnygázba torkolló – tüntetés szervezése miatt is 100 ezer forintos bírságot szabtak ki, de jogorvoslattal élt. Hegyi szerint már az a 100 ezer forint is nagyon magas büntetés egy fiatalnak, akinek ez az első szabálysértése.