G7: pénzügyi nyomás alatt állhatott Balogh, ezért adta el a libris tulajdonrészét

gazdaság
2023 június 14., 05:50

A g7-ben további részletek derültek ki arról, hogyan lett a Fideszhez közeli Mathias Corvinus Collegium Alapítványa (MCC) a Libri Csoport többségi tulajdonosa.

A korábbi többségi tulajdonos Balogh Ákos két éve még nem akarta eladni részét az MCC-nek. A lap szerint Balogh pénzügyi nyomás alatt állt, illetve egy másik projektjéhez is kellett a tőke.

A Libri Csoportban az akkor még kisebbségi tulajdonos MCC nélkül egy sor kérdésben már 2021 óta nem lehetett dönteni, mert 75 százalékos támogatás kellett hozzájuk. A lap szerint ez vezetett konfliktusokhoz az elmúlt időszakban, hiába ígérte kollégáinak Balogh: „Amíg én itt vagyok, semmi nem fog változni”. És csakugyan, maradtak kormánykritikus szerzők a kiadónál, így Nádas Péter, Závada Péter vagy Bödőcs Tibor.

A g7 szerint az MCC szeretett volna nemzetközi szinten is terjeszkedni, Balogh nem, de voltak nézetkülönbségek az operatív irányításában és személyi kérdésekben is. A legnagyobb konfliktus az osztalék körül alakult ki. Balogh hiába akart kivenni osztalékot 2022-ben, az MCC a könyvpiaci bizonytalanságokra és megugró költségekre hivatkozva blokkolta. Baloghnak a likvid tőke a családja tulajdonában álló Corvin Áruház felújításához kellett volna.

A közgyűlés végül idén május 30-án úgy határozott, hogy a korábbi évben tartalékban hagyott összeggel együtt 4,2 milliárd forint osztalékot fizessenek ki a tulajdonosoknak, ezt már az MCC részvényesei is megszavazták. Az osztalékfizetés napja a szerda, vagyis a tranzakció bejelentése utáni nap. Az osztalék egy része - vélhetően 1,55 milliárd forint - a Balogh családé lesz.

Hogy mekkora összegért lett az MCC a Libri Csoport többségi tulajdonosa, az nem ismert, piaci becslések szerint 15-20 milliárdért.

Balogh igazgatótanácsi tagsága megmarad, egy szavazata lesz. Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó kft. ügyvezető-igazgatója és kiadási igazgatója szintén folytatja.

A tranzakciót még a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, de ez vélhetően formaság lesz.