Hiába csúszik a Citadella felújítása, NER-es vállalkozó nem járhat rosszul

belföld
2023 június 14., 05:14

Csúszásban van a Citadella-projekt, 2023 helyett várhatóan 2025-re fejeződik be a felújítás. A Népszava vette észre, hogy egy múlt héten megszavazott salátatörvényben ehhez igazították a munkálatokhoz szükséges közterület-foglalás végét.

Ez azért fontos, hogy a munkákat végző NER-es építőipari cégek - a ZÁÉV Építőipari Zrt. (Mészáros Lőrinc) és a Market Építő Zrt. (Garancsi István) - ne járjanak rosszul, vagyis a keretmegállapodásban szereplő költségvetést minden évben automatikusan hozzáigazítják az éves inflációhoz.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után épített, az osztrák elnyomás szimbólumának tartott Citadellát a Kiegyezés után sokáig le akarták bontani, végül maradt, de a katonaság már nem használta egészen a második világháborúig: akkor magyar és német csapatok légvédelmi bázisául szolgált. A szocializmusban szálloda és vendéglő működött benne.

A tervek szerint a felújítás után több lesz a zöldterület, kilátóteraszok nyílnak, tavat építenek és egy 35 méter magas magyar zászló is leng majd fölötte.