Művészi együttgondolkodásuk előmozdítására fogyasztottak kokaint Árpa Attiláék összejövetelein

bűnügy
2023 június 14., 08:47
Árpa Attila, producer, rendező, forgatókönyvíró 2021 júliusában
photo_camera Árpa Attila, producer, rendező, forgatókönyvíró 2021 júliusában Fotó: Tatár Csilla/Youtube

2021 nyarán az ügyészség vádat emelt egy német állampolgárságú, de a magyar művészvilágban huzamosabb ideje jelen lévő középkorú férfival és társaival szemben kábítószer-kereskedelem miatt.

A Blikk korábbi cikkei alapján azonosítható, hogy Árpa Attiláról volt szó. Árpa ezt nem is tagadta a bulvárlapnak, de nyomatékosította, hogy forgalomba hozatal miatt nem, csak birtoklás miatt ítélték el. Felfüggesztett börtönt kértek rá, de csak pénzbüntetést kapott, priusza sem lesz.

2023 februárjában aztán a törvényszék elsőfokú ítéletében a kokainnal és extasyval üzletelő dílert jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre ítélte, és 5 évre eltiltotta közügyek gyakorlásától. Tőle származhatott kokain, amit Árpa lakásán fogyasztottak.

Az ügyészség közleménye szerint ugyanis három bűntársa volt a dílernek, mindhárman „művészeti tevékenységet is folytattak”. Kettőt közülük kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék, és őket 1.500.000 forint, illetve 840.000 forint pénzbüntetéssel sújtotta. (Előbbi volt Árpa a Blikk cikke alapján.)

Harmadik társukat kábítószer birtoklás vétsége miatt megrovásban részesítette. Mint az ítéletben áll, a színész-producer 2018 óta szervezett összejöveteleket lakásán. Ezekre az összejövetelekre, részben „művészeti tevékenységet folytató” bűntársaival közösen, a kokaint szerzett be, majd a kábítószert

„művészi együttgondolkodásuk előmozdítására közösen elfogyasztották”.

Így tettek a művésztársak 2019. március 22-én is, amikor a kokain megvásárlását követően rendőri ellenőrzés alá vonták járművüket, és tőlük a rendező-forgatókönyvíró társuk lakására szervezett újabb összejövetelre szánt nagyjából 3 gramm kokaint lefoglalták.

Az ügyész az elsőfokú ítélet ellen a kereskedővel szemben súlyosabb tartamú szabadságvesztés és mellékbüntetés kiszabásáért, míg a három művészeti tevékenységet folytató férfival szemben forgalomba hozatallal, társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének a megállapításáért és súlyosításul végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásáért fellebbezett.

A díler védője eközben a büntetés enyhítése céljából, míg a médiaszemélyiség elkövető társa védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, harmadlagosan pedig az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban továbbított másodfokú indítványával az ügyészi fellebbezés fenntartása mellett a védő fellebbezések elutasítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál.