Rendkívül heves harcok árán Bahmutnál és Zaporizzsjánál tudtak előrehaladni az ukránok

háború
2023 június 14., 18:10

Rendkívül heves harcok dúlnak Ukrajna egyes részein, miközben a kijevi erők folytatják ellentámadásukat - állítja az ukrán védelmi miniszter helyettese, Hanna Maliar. A Telegramon arról írt, hogy az ukrán erőknek sikerült előrenyomulniuk Bahmut keleti és a Zaporizzsja déli részein. Ugyanakkor elismerte az is, hogy egyes területeken az oroszok erősen védekeznek. Az ukránok azt állítják, hogy csapataik hét települést és legalább 90 négyzetkilométert foglaltak vissza az ellentámadás megkezdése óta.

photo_camera Illusztráció: Anatolii Sztepanov/AFP

Maliar közlése szerint Bahmutnál az ukrán katonák 200-500 métert haladtak előre a város felé, valamint 300-500 métert haladtak előre a déli Zaporizzsja tartományban. Azt írta, csapataik az ellenség légi és tüzérségi fölénye ellenére mozognak. Az ukrán tévének arról is beszélt, hogy a keleti frontszakaszon az oroszok 8,73-szer több embert veszítenek, mint ők. Ez a szám délen 5,3. Ugyanakkor Putyin szerint az ukránok az ellentámadás kezdete óta tízszer több embert veszítettek, mint ők.

Bahmut május végén
photo_camera Bahmut május végén Fotó: DEFENSE OF UKRAINE / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Az előző éjszaka az oroszok ukrán városokat lőttek, pedig nem sokkal korábban Vlagyimir Putyin is elismerte, hogy a csapataiknak nincs elég rakétájuk és drónjuk. A dél-ukrajnai Odesszában hárman haltak meg szerda este az orosz rakétacsapások miatt. Reggel pedig 13 ember megsebesült, amikor egy raktárépületet lőttek az oroszok. (BBC/Reuters)