Egy dabasi testvérpár a családjaik megölésével zsarolt őstermelőket

bűnügy
2023 június 15., 11:33

A dabasi rendőrök elfogták, a bíróság pedig azóta letartóztatta azt a testvérpárt, akik a gyanú szerint több gazdálkodót zsaroltak a környéken. Fenyegetéseik szerint vagy fizetnek rendszeresen, vagy bántani fogják őket és családtagjaikat.

A dabasi rendőrökhöz befutott információ szerint egy helyi testvérpár jó ideje dabas-sári őstermelőket zsarolt, a megélhetésükhöz szükséges bevételt „védelmi pénz” beszedésével biztosították. A betámadások elkerülésének szabályai úgy hangzottak, hogy vagy rendszeresen fizetnek nekik, vagy ők, illetve szeretteik, esetleg termelő eszközeik, terményeik fogják kárát látni.

Az egyik áldozatot közel egy éven keresztül sarcoltak heti rendszerességgel, a sértett fizetett, mert nem akarta, hogy megöléssel fenyegetett családtagjainak bántódása essen. Rettegett, féltette szeretteit, ezért nem kért segítséget a rendőröktől. A soron következő összegek átadására az áldozat már nem egyedül érkezett. A 2023. június 12-én kora este otthonába érkező L. Imrének ugyan átadta a követelt 25 ezer forintot, a következő pillanatban azonban már felfegyverkezett rendőrök ugrottak ki rejtekhelyükről és tették ártalmatlanná a zsarolót. Öccsét, L. Jánost is hasonló szituációban fogták el, az általa követelt 20.000 forint abban a kocsiban hevert szétszórva, amiből a rendőrök „kisegítették”.

link Forrás

A kihallgatásán L. János beismerő vallomást tett. Arra nem emlékezett, hogy pontosan hányszor fenyegette meg az áldozatot, és azt sem tudta megmondani, összesen mennyi pénzt „húzott le” róla. Kijelentette, nagyon sajnálja a történteket. Bátyja egy ki nem fizetett munkára hivatkozva adott magyarázatot az átadott 25 ezer forintra.

A Dabasi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az azóta letartóztatott testvérpár ellen társtettesként, folytatólagosan, bűnszövetségben, élet és testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a további eljárást.