Nem szavaztak bizalmat Ódor Lajos kormányának Szlovákiában

külföld
2023 június 15., 10:47

34-en szavaztak igennel, 43-an nemmel Ódor Lajos kormányprogramjára, 54 képviselő pedig tartózkodott, írja a Paraméter.

A szavazáson 136-an vettek részt és 69 igen kellett volna ahhoz, hogy "rendes" kormányként tudjon működni a kabinet a szeptemberre kiírt előrehozott választásig. Így viszont csak megbízott kormányként működhet őszig az Ódor-kabinet, tehát például bizonyos kérdésekben konzultálnia kell a köztársasági elnökkel.

„Megköszönöm a szavazatokat, az eredmény természetesen nem meglepő, hiszen előre elmondták a pártok, hogy támogatják-e a kormányt” – mondta Ódor a szavazás után.

A szlovák parlament még január végén fogadta el a határozatot, amellyel lerövidítette a jelenlegi törvényhozás megbízatási időszakát, és szeptember végére lőtte be az előrehozott választásokat.

Az előrehozott parlamenti választásokat azért tűzték ki, mert tavaly decemberben - a korábban a kormánykoalíció részét alkotó liberálisok által benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott szavazáson - megbukott Eduard Heger szeptembertől kisebbségben kormányzó kabinetje. A kormány bukása után Zuzana Caputová államfő megbízása alapján a Heger-kabinet ügyvezető kormányként látta el feladatait, egészen májusig, amikor Eduard Heger a felmentését kérte az államfőtől. Ezután az államfő szakértői kormányt nevezett ki, amelynek miniszterelnöke Ódor Lajos, a szlovák központi bank (NBS) korábbi alelnöke lett.