Nincs itt semmi látnivaló, hiszen a magyar állampapírokkal az egész ország jól jár

gazdaság
2023 június 15., 08:58

„A KRÉTA rendszeren keresztül kiküldött tájékoztató tartalma a vonatkozó jogszabályoknak teljes mértékben megfelel, az ÁKK Zrt. személyes adatokhoz nem fért hozzá” – írta az Államadósság Kezelő Központ a Telex arra vonatkozó kérdésére, hogy milyen felhatalmazás alapján biztatták az iskolás gyerekek szüleit állampapírok vásárlására a szóban forgó platform igénybe vételével.

Mint azt a 444 is megírta, az ÁAK a KRÉTA-ban küldött levélben kezdeményezte a szülőknél a gyerekek ballagási pénzének átadását, vagyis javasolta az állampapírokba történő befektetéseket.

Az ÁKK szerint ezzel a szülők egyszerre tudnák meglepni magukat és a gyerekeket is. Az államnak pénzre van szüksége, ezért a kormány mostanában mindent megtesz, hogy az állampapírok felé terelje a megtakarításokat, ennek a folyamatnak a részeként értelmezhető ez a lépés is, a konkrét kezdeményezés és a felhasznált csatorna azonban meglepő.

A központ a Telexnek küldött levelében nem fukarkodott a magyarázattal. Eszerint: „az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (»ÁKK Zrt.«) kiemelt céljai között szerepel, hogy minél több magyar család értesüljön az állampapírok nyújtotta megtakarítási lehetőségekről. A magyar állampapírokkal az egész ország jól jár: biztonságos, adómentes, kiemelkedő hozamú befektetést kínál a családoknak, míg az államnak kiszámítható, stabil forrást jelent. A következetes adósságkezelési stratégiának köszönhetően az elmúlt években felére csökkentettük a külföldiek arányát az államadósságban, míg a lakosságét 3%-ról 25%-ra javítottuk. Ez biztonságot jelent az országnak, a kamatjövedelem pedig nem külföldre, hanem a magyar családokhoz kerül.”