Novák Katalin: A tudósok feladata feltárni a tudományos igazságot, a közösség tagjai pedig eldönthetik, élni akarnak-e vele

TUDOMÁNY
2023 június 15., 19:13

Az idei Bolyai-díjat Stépán Gábor Széchenyi-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja vehette át Novák Katalintól a Magyar Tudományos Akadémián.

A köztársasági elnök arról beszélt, hogy Stépán Gábor élő példa arra, hogy a tudomány motorja a kíváncsiság, ami a gyerekkorból fakad, és a tudomány bölcsője is a család, hiszen a szülők feladata nemcsak kielégíteni, hanem megőrizni, táplálni a gyerek kíváncsiságát, ezzel a jövő tudósait nevelni.

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Bolyai-díj átadóján a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2023. június 15-én.
photo_camera Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Bolyai-díj átadóján a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2023. június 15-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Novák Katalin arról beszélt, hogy a tudósok feladata feltárni a tudományos igazságot, ezt széles körben ismertté tenni, a közösség tagjai pedig eldönthetik, hogy a tudomány által kínált igazságok közül melyekkel akarnak élni és melyekkel nem.

Képesnek kell lennünk lemondani is egy tudományos lehetőségről, ha úgy ítéljük meg, hogy a közösség számára több kárt okozna, mint előnyt

– mondta Novák, aki szerint nem az a nemzet lesz versenyképes, amelyik a tudomány jelenleg ismert minden lehetőségével él, hanem az, amelyik bölcs döntéseket képes hozni arról, mivel éljen és mivel ne. (MTI)