Felháborodtak az utasok, miután a Ryanair légiutas-kísérője a Tel-Avivba tartó járaton azt mondta, nemsokára landolunk Palesztinában

külföld
2023 június 16., 13:46

Bocsánatot kért Eddie Wilson, a Ryanair légitársaság vezérigazgatója, miután egy légiutas-kísérő az egyik járaton azt mondta, hogy az izraeli Tel-Aviv város Palesztinában van, írja a BBC.

photo_camera Fotó: PAUL FAITH/AFP

Wilson a Simon Wiesenthal Központ zsidó emberi jogi csoportnak azt mondta, hogy ártatlan tévedésről volt szó. A vezérigazgató levelet is írt az írországi izraeli nagykövetnek, hogy Izrael fontos partnere a Ryanairnek.

Június 10-én a Bolognából Tel Avivba tartó járaton a légiutas-kísérő személyzet egyik fiatalabb tagja bejelentette, hogy a járat hamarosan landolni fog Palesztinában. Wilson azt mondta, hogy a Ryanair 100 százalékban meggyőződött arról, hogy ez egy ártatlan tévedés volt, aminek nem volt politikai felhangja vagy szándéka.

Az olasz és angol nyelven elhangzott bejelentés után a személyzet bocsánatot kért, de több utas ezután is sértegette az alkalmazottakat, a leszállás után a rendőrséget is oda kellett hívni a géphez, mondta Wilson.

photo_camera Illusztráció: Emmanuel Dunand/AFP

A Palesztina név használata Izrael helyett a zsidó állam el nem ismerését jelenti, amit a legtöbb izraeli rendkívül provokatívnak tart. Egyes médiumok arra szólították fel az izraelieket, hogy bojkottálják a légitársaságot, amennyiben az nem kér bocsánatot. A Simon Wiesenthal Központ a Ryanairnek küldött levelében azt írta, hogy számos panaszt kapott az incidenssel kapcsolatban. A bejelentés után az utasok helyreigazítást kértek, amit a személyzet elutasított.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ társdékánja azt mondta: „Hogyan reagálna a Ryanair, ha a légiutas-kísérőjük egy dublini járaton többször is bejelentette volna, hogy az utasok hamarosan megérkeznek az Egyesült Királyságba? Mindenkinek joga van a véleményéhez, de nem az alternatív tényekhez”.