Az amerikai külügyminiszter megérkezett Kínába, és szóba került Biden és Hszi esetleges találkozója

külföld
2023 június 18., 06:18
Antony Blinken amerikai külügyminiszter a pekingi reptéren 2023. június 18-án.
photo_camera Blinken a pekingi reptéren Fotó: Leah Millis/AFP

Amerikai tisztviselők szerint Antony Blinken látogatásának fő célja a rendkívül feszültté vált viszony stabilizálása. A külügyminiszter érkezése öt hónappal korábbra volt ütemezve, de azt elhalasztottak, miután egy kínai kémballon az amerikai légtérbe repült.

Az USA előzetesen igyekezett csökkenteni a látogatással kapcsolatos elvárásokat, és mindkét fél világossá tette, hogy nem számítanak jelentős áttörésre. Amerikai tisztviselők szerint a cél a magas szintű kommunikáció újbóli megnyitása és a léggömb incidens óta még feszültebbé vált kapcsolatok stabilizálása.

A washingtoni diplomácia vezetője kétnapos látogatásra érkezett, amelynek során számos találkozót terveznek magas rangú kormányzati képviselőkkel.
Amerikai információk szerint Blinken először vasárnap délután találkozik kínai kollégájával, Csin Kanggal. A két politikus este egy közös vacsorán vesz részt.

Az amerikai politikus pénteken azt mondta, hogy „közvetlenül és őszintén fog beszélni (Washington) nagyon is valós aggodalmairól egy sor kérdésben”. A cél a nyílt kommunikáció kialakítása, hogy az Egyesült Államok és Kína felelősségteljesen kezelje kapcsolatát. „Az intenzív verseny tartós diplomáciát igényel annak biztosítása érdekében, hogy a verseny ne forduljon át konfrontációba vagy konfliktusba.”

Az Egyesült Államok és Kína a világ egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolatát ápolja. Ezt egy sor kérdés beárnyékolja, többek között az, hogy Kína támogatja Oroszország ukrajnai háborúját, Peking fenyegetőzik Tajvannal szemben, és olyan területeken, mint a fejlett számítógépes chipek, kereskedelmi viták vannak. A Biden-adminisztráció Kínát nevezte meg az Egyesült Államok előtt álló legjelentősebb geopolitikai kihívásként.

Blinken látogatása előtt a kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-pin jelezte Peking tárgyalási hajlandóságát, de feltételekhez kötötten. „Nem lehet mondani valamit és másként cselekedni”, Washingtonnak is fel kell adnia azt az illúziót, hogy Kínával az erősebb fél pozíciójából tárgyaljon - tette hozzá. „Kínának és az Egyesült Államoknak a kölcsönös tisztelet és egyenlőség alapján kell fejlesztenie a kapcsolatokat, tiszteletben kell tartania a történelem, a kultúra, a társadalmi rendszer és a fejlődési út különbözőségét, és figyelembe kell vennie egymás alapvető érdekeit és főbb aggodalmait” - mondta Vang.

Nem sokkal Blinken pekingi érkezése előtt Biden szombaton azt mondta, reméli, hogy „a következő néhány hónapban” találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, mert szeretné megvitatni a Kína és az Egyesült Államok közötti „legitim különbségeket”, de azokat a területeket is, amelyeken a két szuperhatalom „jól kijöhet egymással”. (BBC, MTI)