Szelfizett az amerikai pilóta a kínai kémballonnal, mielőtt megsemmisítették az eszközt

külföld
2023 február 23., 06:03
comments 4

A Pentagon nyilvánosságra hozott egy fotót, amelyen egy U2-es amerikai felderítőgép pilótája látható az elhíresült kínai hőkémballonnal. A gép árnyéka jól kivehető a ballonon, ahogy a rá aggatott panelek is. A kínai eszközt aztán megsemmisítették, azóta is vizsgálják.

Egy amerikai U2-es felderítőgép pilótájának szelfije a kínai kémballonnal. A gép árnyéka jól kivehető a ballonon, amint az 2023. február 3-án éppen az Egyesült Államok középső része fölött halad át.
photo_camera Egy amerikai U2-es felderítőgép pilótájának szelfije a kínai kémballonnal. Fotó: HANDOUT/Getty Images via AFP

Röviddel azután, hogy a kínai hőkémballon - és további három azonosítatlan repülő tárgy - repült át az Egyesült Államok és Kanada területe felett, a kanadai hadsereg azt állítja, Kína megfigyelhette Kanadát az Észak-sarkvidékről.

Tavaly ősszel a Limpid nevű hadművelet részeként megfigyelő bójákat fedezett fel a kanadai hadsereg. A kanadai nemzetvédelmi minisztérium szóvivője, Daniel Le Bouthiller azt nyilatkozta, a hadsereg „teljes mértékben tisztában van Kína közelmúltbeli erőfeszítéseivel a kanadai légtérben és a tengeri megfigyelési műveleteivel”. A megfigyelés szerinte tudományos kutatásra is alkalmas eszközökkel zajlott.

Az Északi-sarkvidéken a klímaváltozással egyre nagyobb terület válik szabadabbá. Kína például rövidebb, Európába vezető kereskedelmi útvonalakat remél tőle, kibővítette jégtörő flottáját, és haditengerészeti hajókat küldött északra kutatóexpedíciókra. Közben más északi országok is - USA, Kanada, Finnország, Oroszország, Norvégia, Svédország - érdekeltek lehetnek a régióban.

Kínát a 2021-es kanadai választásokba való beavatkozással is vádolják. Állítólag a Kína-ellenes Konzervatívokkal szemben anyagilag és dezinformációs kampánnyal támogatták a Kínával megengedőbb, általában liberális politikusokat, ezzel hatalomra segítve a jelenlegi kanadai miniszterelnököt, Justin Trudeau-t. Az ügyet a miniszterelnök „rendkívül komoly ügynek” nevezte, és azt mondta, támogatja a további kivizsgálást. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.