Az Iszlám Állammal szimpatizáló fiatalok akarták megtámadni a bécsi Pride felvonulást

külföld
2023 június 18., 16:02

Három radikális iszlamista fiatal támadást tervezett a szombati bécsi Pride felvonulás ellen, az osztrák hatóságoknak azonban sikerült időben közbelépni - írja az AP hírügynökség. A 14, 17 és 20 éves fiatalokat órákkal a felvonulás kezdete előtt őrizetbe vették. Addigra viszont már egy ideje figyelték őket, és a hatóságok meggyőződtek róla, hogy nincsenek más bűntársaik, akik támadást terveznek, így úgy döntöttek, nem kell lefújni a Pride-ot. A nagyjából 300 ezer résztvevővel megtartott LMBTQ felvonulás szervezőit csak az esemény után, vasárnap értesítették arról, hogy valakik támadást terveztek ellenük.

A merényletet tervezők bosnyák és csecsen származásúak, de osztrák állampolgárok, akik online radikalizálódtak - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Omar Haijawi-Pirchner, az osztrák belső elhárítás, a DSN vezetője. Az Iszlám Állammal és más iszlamista csoportokkal szimpatizáló fiatalok késekkel és egy autóval akartak a felvonulókra támadni, de a letartóztatás során lőfegyvereket is találtak a kommandósok.

photo_camera A letartóztatás során elkobzott fegyverek. Fotó: TOBIAS STEINMAURER/AFP

Bécs polgármestere, Michael Ludwig azt nyilatkozta, sokkolta a tervezett támadás híre, és azt mondta, a gyűlöletnek és kirekesztésnek nincs helye a sokszínű és kozmopolita városban. Karl Nehammer osztrák kancellár megköszönte a nyomozóknak, hogy meghiúsították a merényletet, és hozzátette, hogy ez az eset is mutatja, sosem szabad feladni a szélsőségek elleni küzdelmet.