Videó is készült a karantén alatt Boris Johnsonnál tartott bulikról

külföld
2023 június 18., 14:22

Újabb részletek derültek ki a Partygate-ügyről, a botrányról, amelybe Boris Johnson miniszterelnöki és képviselői karrierje is belebukott. A Mirror ugyanis videókat közölt azokról a bizonyos party-król, amelyekről az ügy a nevét kapta, azokról a Boris Johnson miniszterelnöki rezidenciáján tartott bulikról, amelyeken a brit kormányban és a konzervatív pártban dolgozó résztvevők látványosan fittyet hánytak a kormány által bevezetett karantén intézkedésekre a koronavírus-járvány idején.

A felvételeken az látszik, hogy többen iszogatnak, beszélgetnek, egy párt pedig lelkesen, és a koreográfiából és lendületből ítélve enyhén már spiccesen táncolnak a Downing Street 10-ben tartott bulin 2020 decemberében. Mindezt úgy, hogy azért ki van ragasztva egy papír arról, hogy mindenki tartsa a szükséges távolságot. Amikor pedig valaki megkérdezi a felvétel készítőjét, hogy tényleg videóra veszi-e a bulit, végül nevetve belenyugdszanak a résztvevők, hogy amíg nem streamelik a bulit az interneten, nem derül ki, hogy nem tartják be a korlátozásokat.

@mirrorpolitics #tories #ukpolitics #partygate #borisjohnson #mirrorpolitics ♬ original sound - Mirror Politics

A Mirror több, a felvételen látható bulizót is azonosított. A táncoló nő az amerikai Malin Bogue, aki Boris Johnson tanácsadójaként dolgozott a konzervatív párt vezetői pozíciójáért folytatott 2019-es kampányban, azóta pedig egy lobbicég munkatársaként dolgozik. Táncpartnere Jack Smith, aki Graham Stuart energiaügyi miniszter munkatársaként dolgozott. 2020 decemberében, amikor a felvétel is készült, mindketten tagjai voltak Shaun Bailey konzervatív londoni polgármester-jelölt kampánycsapatának. A kampánycsapatot egy bizonyos Ben Mallet vezette, aki szintén látható a felvételeken, ahogy vörösbort iszogatva nevetgél valakivel. őt távozása előtt Boris Johnson a Brit birodalom rendjének tiszti fokozatára (OBE) jelölte.

photo_camera Tüntetők a parlament előtt Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Michael Gove a kormány nevében elfogadhatatlannak nevezte a napvilágot látott felvételeket, és elismerte, hogy azon tényleg a párt munkatársai láthatók a kijárási korlátozások alatt. A Mirror cikke szerint a videó miatt nagy lesz a nyomás a londoni rendőrségen, hogy újabb nyomozást indítson a karantén alatt tartott kormányzati bulik ügyében. Egyszer már nyomozott az ügyben a rendőrség, de lezárták a vizsgálatot.

A brir parlament alsóháza is vizsgálódott a Partygate miatt. A vizsgálóbizottság a héten közzétett jelentése szerint Boris Johnson szándékosan hazudott a parlamentnek a rezidenciáján tartott összejövetelekről. Johnson még a jelentés megjelenése előtt lemondott parlamenti mandátumáról, de kijelentette, hogy ő nem akart senkit félrevezetni, a bizottság pedig nem a valóságra volt kiváncsi, hanem mindenképpen bűnösnek akarta őt találni és ki akarta túrni a politikából.