Az ENSZ főtitkára szerint Szudán példátlan gyorsasággal süllyed halálba és pusztulásba

háború
2023 június 19., 18:23

Szudán példátlan gyorsasággal süllyed halálba és pusztulásba – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár egy genfi adománygyűjtő konferencia megnyitóján. A résztvevők 1,5 milliárd dollárt ígértek az afrikai ország megsegítésére.

„Erős nemzetközi támogatás nélkül Szudán gyorsan az anarchia helyszínévé válhat, ami az egész régióban bizonytalansághoz vezet” – mondta Guterres, miközben a két hónapja tartó szudáni konfliktusban már több mint kétezren meghaltak és legalább 2,2 millióan váltak földönfutóvá.

Az ENSZ korábban két felhívást intézett a nemzetközi közösséghez adománygyűjtési céllal a válságra válaszul: egyet a helyszíni humanitárius segélyszállítmányok biztosításához, egyet pedig a menekülteket befogadó környékbeli országok megsegítésére.

Martin Griffiths, a világszervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese a genfi konferencián azt mondta, a válság tartós pénzügyi támogatást igényel, de reméli, hogy a nemzetközi közösség prioritásai élén tudja tartani Szudán ügyét.

A konferencián összegyűjtött 1,5 milliárd dollár a fele annak az összegnek, amire a becslések szerint idén szükség lesz a válság kezeléséhez. Szudánban a lakosság több mint fele, 25 millió ember szorul humanitárius segítségre.

Németország 200 millió eurót ígért 2024-ig, Katar 50 millió dollárt, az EU pedig 190 millió eurót humanitárius és fejlesztési segélyként.

Az ENSZ tisztségviselői elmondták, hogy amíg Ukrajnának nagyon gyorsan összejöttek a szükséges összegek, az adományozók sokkal visszafogottabbak, ha Szudánról van szó. A mostani adománygyűjtő konferencia célja az volt, hogy újra felhívja a figyelmet a szudáni válságra.

„Dárfúrban és Kartúmban katasztrofális a helyzet. Dúlnak a harcok, az embereket az otthonaikban és az utcán is megtámadják” – magyarázta Guterres.

„Szudán már a konfliktus kitörése előtt is humanitárius válsággal nézett szembe. Ez mostanra katasztrófává vált, ami az ország lakosságának több mint felét érinti […] létfontosságú megakadályozni, hogy a helyzet tovább romoljon” – mondta az ENSZ-főtitkár, aki szerint csak a béke és a civil kormányzás helyreállítása vethet véget a válságnak.

Emberek Kartúmban 2021. június 19-én.
photo_camera Emberek Kartúmban 2021. június 19-én. Fotó: AFP

Az adománygyűjtő konferenciát az ENSZ humanitárius hivatala és menekültügyi főbiztossága, a rengeteg szudáni menekültet befogadó Egyiptom, valamint Németország, Katar, Szaúd-Arábia, az Afrikai Unió és az EU közösen szervezte.

Eközben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra hívta fel a figyelmet, hogy a harcok miatt összeomlás szélén áll az afrikai ország alapvető infrastruktúrája. A szervezet rámutatott, hogy súlyosan megrongálódott az áram- és vízhálózat, a szükséges javításokat pedig nem lehet biztonságosan elvégezni.

„Több 100 ezer kartúmi él hetek óta tiszta víz és áram nélkül, hosszú, és gyakran életveszélyes utakat kell gyalog megtenniük a legközelebbi víz- vagy áramforrásig. Az egekbe szökő árak és a generátorokhoz használt üzemanyag hiánya tovább súlyosbítja a helyzetet” – írta az ICRC.

Az esős évszak beköszöntével fennáll a veszély, hogy víz által terjedő betegségek jelenhetnek meg a területen. Ennek lehetőségét növeli az is, hogy több településen hetek óta nem működik a szemétszállítás, és egyes nehezen megközelíthető területeken még mindig holttestek hevernek szanaszét.

Az embereknek sokszor nincs más választásuk, mint a Nílusból vagy más folyókból származó, nem biztonságos ivóvizet fogyasztani – közölte a vöröskereszt.

Ráadásul sok egészségügyi intézmény bezárt: az ICRC becslései szerint Kartúmban például már csak a 20 százalékuk működik. (MTI)