Az olasz kormány megakadályozta, hogy egy kínai állami cég vegye át a Pirelli irányítását

külföld
2023 június 19., 07:10

Olaszország megakadályozta, hogy egy kínai állami tulajdonú vállalat átvegye a Pirelli gumiabroncsgyártó cég irányítását. A döntés része az olasz kormány által bejelentett intézkedéseknek, amelyek célja a Pirelli függetlenségének védelme.

A Peking által ellenőrzött Sinochem vegyipari óriáscég a Pirelli legnagyobb részvényese, 37%-os részesedéssel a 151 éves milánói székhelyű cégben. Vasárnap a Pirelli a befektetőknek küldött nyilatkozatában közölte, hogy az olasz kormány úgy rendelkezett, csak a Camfin nevű olasz cég állíthat jelöltet a vállalat vezérigazgatói posztjára.

Erre azt követően került sor, hogy a Sinochem márciusban közölte az olasz kormánnyal, hogy egy meglévő részvényesi paktum megújítását és aktualizálását tervezi.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kormánya az úgynevezett „aranyhatalmi eljárás" szabályai alapján vizsgálta meg a megállapodást, ennek célja a nemzet számára stratégiailag fontosnak tekintett vállalkozások védelme.

A Pirellit 2015-ben 7,1 milliárd euróért adták el egy befektetői csoportnak, amelynek tagja volt a ChemChina és a Camfin is. Hat évvel később a ChemChina egyesült az állami tulajdonú Sinochemmel. A kínai kormány Selyemút befektetési alapja révén szintén 9%-os részesedéssel rendelkezik a Pirelliben.

Eközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingben tartózkodik. Blinken útjára akkor kerül sor, amikor a Kína és számos nyugati ország közötti kapcsolatok az elmúlt években megromlottak többek között kereskedelmi és Tajvant érintő kérdések miatt.

(BBC, borítókép: Roberta Corradin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)