Karácsony konzultációját 136 ezer budapesti töltötte ki

POLITIKA
2023 június 19., 09:36

Május elején indította el a Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Lakógyűlés nevű kezdeményezést, hogy bevonják a budapestieket „a Budapest és a Lánchíd jövőjét meghatározó” döntésekbe. A konzultációt a főpolgármester ezzel indította: „A kormányzati elvonások azonban most már a város biztonságos működését veszélyeztetik… Csak együtt tudjuk megállítani ezt a Budapest-ellenes politikát. Úgy, ha pártszimpátiától, világnézettől, meggyőződéstől függetlenül Budapest-pártiak vagyunk.” A kezdeményezés 130 millió forintba került.

Eredetileg június 11-ig négy kérdésben várták a 14 évnél idősebb budapesti lakosok válaszait online, a lakcímükre kiküldött levélben található egyedi azonosító kóddal, anonim módon. A határidőt aztán kitolták, Karácsony Gergely főpolgármester szerint erre „a nagy sikerre tekintettel” volt szükség. Ahogy a Lakmusz rámutatott, a kérdések néhol irányítottak voltak.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Főpolgármesteri Hivatal hétfői közleménye szerint a kérdőívet pontosan 136 435 budapesti adta le szavazatát online, a szavazásra jogosultak több mint 9 százaléka.

A főpolgármester megjegyezte, hogy a Lakógyűlést arányaiban többen töltötték ki, mint a nyitásról szóló Nemzeti Konzultációt, amit akkor a járvány miatt csak online lehetett kitölteni.

Napnál világosabb tehát, hogy a budapestiek akarata elől kitérni mostantól nem lehet. Igaz ez a kormányzati sarc befizetésére éppúgy, mint a Lánchíd közlekedési rendjére és a Lánchídra megígért kormánytámogatás kifizetésére. Én megteszem, amit vállaltam: a város jövőjéről szóló döntéseket a budapestiek akaratának megfelelően hozzuk meg” - közölte Karácsony.