Szalai Ádám visszavonul

magyarország
2023 június 19., 12:19

Szalai Ádám a magyar válogatott Litvánia elleni meccse előtti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy játékosként befejezi profi futballkarrierét:

„12 éves Bundesliga-karriert tudhatok magam mögött. Ott lettem profi labdarúgó, és ott is szerettem volna befejezni a pályafutásomat. Volt egy egyéves kitérő, de ettől függetlenül azt tudom mondani, hogy elértem a célom. Négy csapat mezét húzhattam magamra, jelenleg a legeredményesebb magyar labdarúgó vagyok a Bundesligában, a Bajnokok Ligájában is szerepelhettem.”

A 35 esztendős, 86-szoros magyar válogatott csatár – aki az NB I-ben sosem lépett pályára – azt mondta, ez egy átgondolt és megfontolt döntés, amit eredetileg tavaly nyárra tervezett. „Büszke vagyok rá, hogy egy ilyen karriert sikerült összehoznom. Azt a tudást, amit összeszedtem, szeretném itthon is hasznosítani” – mondta.

Túlreagálta és félreértelmezte a helyzetet
photo_camera Szalai Ádám a válogatott csapatkapitányaként az Észtország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen 2018. november 15-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Szalai Ádám utánpótláskorú labdarúgóként a Honvéd és az Újpest után 2004-ben igazolt a német VfB Stuttgharthoz, ahonnan három évre rá igazolt a Real Madrid Castillához, ahol három évet töltött, majd 2010-ben a Mainznak adták kölcsön. Itt 2013-ig játszott, majd egy évet a Schalkéban, mielőtt a Hoffenheimhez igazolt volna. Itt is volt 2019-ig, de 2016-ban a Hannoverhez került kölcsönbe.

A Hoffenheimtől 2019-ben tért vissza a Mainzhoz, újabb három évre, ezt az idényt az FC Baselnél kezdte, de a svájci klubból évad közben kikerült. Szalai a német klucsapataiban összesen 276 Bundesliga-mérkőzésen 54 gólt szerzett és 26 gólpasszt adott.

A válogatottban 26 gólt szerzett, tavaly szeptemberben búcsúzott.

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint kötelező a győzelem a válogatottnak a litván csapat elleni Eb-selejtezőn. (Nemzeti Sport)