Több tucat nőt vettek őrizetbe Mianmarban, mert a bebörtönzött Aung Szan Szú Kji 78. születésnapját ünnepelték

külföld
2023 június 19., 13:25

Mianmarban sokan megünnepelték a 2021-ben puccsal eltávolított, jelenleg is börtönbüntetését töltő, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji 78. születésnapját hétfőn, és a jelenlegi katonai hatalom ellen küzdő Népvédelmi Erők (PDF) közlése szerint a hatóságok kb. 40 nőt vettek őrizetbe az ország középső részén fekvő szagaingi térségben.

A legnagyobb utcai ünnepségeket Szagaing, Magway és az ország második legnagyobb városának számító Mandalay körzetében tartották, ezeken a területeken a legerőteljesebb az ellenállás a két éve hatalomra került juntával szemben. Rangúnban a helyi politikai mozgalom Szu Kji szabadon bocsátását is követelte.

A nők közül többen is – Szu Kji hajviseletéhez hasonlóan – virágot tűztek a hajukba.

Aung Szan Szu Kji arcmásával tiltakozó tüntető 2021. február 15-én, a katonai hatalomátvétel napjaiban.
photo_camera Aung Szan Szu Kji arcmásával tiltakozó tüntető 2021. február 15-én, a katonai hatalomátvétel napjaiban. Fotó: STR/AFP

A Nobel-békedíjas Szu Kjit – az ország korábbi de facto vezetőjét – a 2020-es választáson aratott győzelme után a katonaság választási csalás gyanújával őrizetbe vette és bebörtönözte. Tavaly decemberben többek között hatalommal való visszaélés és korrupciós vádak miatt 33 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A politikus tagadott minden vádat.

Aung Szan Szu Kji védőügyvédjei fellebbezést nyújtottak be az ítélettel szemben, miközben az ENSZ, az EU és az USA is a döntés megsemmisítését, továbbá a politikus szabadon bocsátását követelte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) jogvédő szervezet szerint a puccs óta több mint 3600 embert öltek meg a mianmari biztonsági erők, és most is kb. 20 ezer politikai foglyot tartanak őrizetben. (MTI)