Véletlenül olyan óradíjat javasolt a tanároknak a Fidesz, aminek Mészáros Lőrinc is csak a felét keresi meg

képzavar
2023 június 19., 05:44

Az események fő irányát nézve csak baki lehetett az a módosító javaslat, ami alapján 42,6 millió forintos óradíjat kellene fizetni a tanároknak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elemezte a fideszes Dunai Mónika, Kállai Mária, Pósán László és Nagy Csaba javaslatát, amikor feltűnt nekik az extraprofittal fenyegető változás.

A pedagógusok óradíját úgy számolják ki, hogy a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó mértékét (azaz 22 órát) megszorozzák 4,33-mal, hogy megkapják azt a számot (95,26) , amivel aztán elosztják az illetményt. A Fidesz pénteki javaslata 24 órára emelte a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt, ami nem a teljes munkaidőt jelent, a tanároknak ezen felül egyéb feladataik is vannak, így átlagos munkaterhelésük jelentősen meghaladta a heti 40 órát.

Csakhogy a fideszes módosító az utolsó lépésnél osztás helyett szorzást javasolt, azaz a legalacsonyabb havi illetménynek számító 410 ezer forintot kellene megszorozni a 103,92-vel (24x4,33),

amire 42 607 200 forintos óradíj jön ki. Ez elég jónak számít ahhoz képest, hogy tavaly még Mészáros Lőrinc is csak 20,83 milliót tudott megkeresni óránként.

photo_camera Dokumentum: Parlament/ T/4255/3.

Tanakodtunk, hogy szóljunk-e, de végül úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk hamis illúzióban ringatni magunkat, mert a korrekcióra úgyis még az első mészároslőrinci léptékű átalánydíj kifizetése előtt sor kerülne” - írta a szakszervezet.