5% testzsír, 90% szenvedés, 5% kamu konfliktus

Sorozat
2023 június 20., 18:52
Jonas Vingegaard a 2022-es Tour de France bringatörténelmni 13. szakaszán
photo_camera Jonas Vingegaard a 2022-es Tour de France bringatörténelmni 13. szakaszán

„Képzeld el, hogy százzal mész az autópályán, és kiugrasz a kocsiból egy szál fürdőgatyában” - mondja Jonathan Vaughters, az EF profi bringáscsapat vezetője a Netflix új sorozatában, aminek a címe magyarul a francia eredeti furcsa öszvérfordítása lett. A nyolcrészes Tour de France: A peloton szívében első epizódjaiban annyi esés-kelés van, hogy nekem, aki egyébként tudom, hogy ebben a sportágban tényleg mekkora bukások vannak, felesleges bulvár-hatásvadászatnak tűnt. Aztán valahol a negyedik vagy az ötödik résznél jártam, amikor meghalt Gino Mäder. Mármint nem a sorozatban, hanem a való világban, amikor a svájci körversenyen, lefelé az Albula-hágóról, ahol tényleg százzal mentek a versenyzők, akkorát esett, hogy eszméletlenül találták meg egy árok vizében.

„Van, aki szerint a futball élet és halál kérdése. Biztosíthatom, hogy sokkal, sokkal fontosabb annál” – mondta Bill Shankly, a Liverpool legendás edzője. Ez talán a leghíresebb, focival kapcsolatos életbölcsesség, és persze mindenki, a legelvakultabb drukker is pontosan tudja, hogy szellemesnek szellemes, igaznak viszont nem igaz. A futball nem élet és halál kérdése.

Az országúti kerékpározás azonban egészen különleges sport, ahol élet és halál között gyakran tényleg csak egy fürdőnadrág-vastagságú, és annál sokkal többet nem is takaró mez van.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.