Anders Breivikénél is nagyobb mészárlást tervezett a norvég férfi, akit Budapesten fogtak el

bűnügy
2023 június 20., 08:08

A Terrorelhárítási Központ (TEK) a közelmúltban arról értesítette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI), hogy egy Budapesten élő norvég férfi az elmúlt időszakban több olyan videót tett közzé egy videómegosztó portálon, amiben emberek megölését tervezi.

A 45 éves norvég állampolgár videói a Police.hu szerint arról szóltak, hogy a 2011-es – Anders Behring Breivik által végrehajtott –, 77 halálos áldozattal járó cselekményt akarja túlszárnyalni. A rögzített anyagok nagy részében norvégül beszélt, de néhány videóban angolul fenyegetőzött. Szájából ilyen mondatok hangzottak el: „Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! …. Bárhol támadhatok. …. Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, egyik sem jelent problémát. …. El fogom pusztítani az ártatlanokat.”A nyomozók beszéltek a norvég rendőrséggel is, akik azt mondták, hogy a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt. A férfit a TEK a jelzést követő pár órán belül a budapesti albérletében elfogta. A lakásban a rendőrök kutatást tartottak, majd minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

link Forrás

A férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A bíróság szombaton a férfit letartóztatta, a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.