Begyógyszerezték egy tajvani óvodában a gyerekeket

külföld
2023 június 20., 05:13

Hszinpej egyik magánóvodájában azzal vádolják a gondozókat, hogy köhögés elleni sziruppal szedálták le szándékosan a gyerekeket. A BBC cikke szerint a rendőrség már nyomoz az ügyben, de egyelőre csak annyit közöltek, hogy nem világos, miért etették a gyerekekkel az egyébként függőséget okozó szirupokat.

A történtek miatt az érintett családok és az őket támogatók tüntetéseket szerveztek a kormányépületek elé Hszinpej városában. Követelték a transzparensebb rendőrségi nyomozást és bírálták a hatóságokat, amiért nem tájékoztatnak az ügyben .

Közben történt egy hasonló ügy egy másik városban, Kaohsziunban, ahol a vád szerint egy orvosi rendelőben szintén fenobarbitál tartalmú szirupot használtak „nem megfelelő mértékben” húsz gyerek esetében. A helyi egészségügyi hivatal négy orvost talált bűnösnek, praxisaikat hat hónapra felfüggesztették és 1,4 millió tajvani dollár bírságot szabtak ki rájuk.

Az aggódó szülők tömegei miatt a Taipei Városi Kórház ingyenes vérvizsgálatokat ajánlott fel az óvodáskorú gyerekek számára, hogy megnézzék, találnak-e a vérükben nyugtatókat.

Az, hogy begyógyszerezték az ovisokat, még májusban derült ki, miután egy iskolai szünet alatt több gyereknél is elvonási tüneteket tapasztaltak a szülők. A gyerekek a szünet alatt „ingerlékenyek, nyugtalanok” lettek, majd kiderült, hogy az óvodában „ismeretlen főzetet” kaptak. Az érintett szülők ezután tettek feljelentést. Legalább nyolc gyerek szervezetében találtak a pszichoaktív szerek egy csoportjába tartozó fenobarbitált és benzodiazepineket.

Az óvoda igazgatóját és öt tanárát tartóztatta le és hallgatta ki a rendőrség, de azóta óvadék ellenében szabadon engedték őket. A büntetőeljárás folyamatban van. (BBC)